Kolumnit

Kolumni: Loskainen Lahti ei napannut yleisöä eikä urheilijoita – Salpausselän kisat pitävät silti pintansa

Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisen hiihtourheilun suurimman jokavuotisen tapahtuman, Salpausselän kisojen järjestäjä Lahti Events hehkutti taas sunnuntaina päättynyttä maailmancupviikonloppua menestyksenä. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Kolu hehkutti hyvää yleisömäärää ja “tunnelmassa näkynyttä suomalaismenestystä”.

Viikonloppuna Etelä-Suomen yllä jumittaneilla sadepilvillä oli siis hopeareunus. Todellisuudessa Salpausselän kisojen yleisömäärä, virallisen ilmoituksen mukaan 28 000, oli yksi heikoimmista kolmipäiväisten kisojen aikakaudella. Viralliseen kävijämäärään lasketaan myytyjen lippujen lisäksi akkreditoinnit.

Pienempi yleisömäärä on ollut tiettävästi vuonna 2016, jolloin pääsylippuja myytiin vain 20 000. Tuolloin kävijämääräksi ilmoitettiin kuitenkin Ylen mukaan noin 30 000. Ainakaan merkittävästi enempää väkeä ei siis tänä vuonna Salpausselällä vieraillut.

Lauantaina Lahden urheilukeskuksessa oli lähes vakiona pysyneet 15 000 katsojaa, mutta sunnuntaina vain 8 500 katsojaa. Ja sunnuntain ohjelma oli lähes poikkeuksellisen monipuolinen ja mielenkiintoinen parisprintteineen ja henkilökohtaisine yhdistetyn ja mäkihypyn kilpailuineen.

Sille, että kokonaisyleisömäärä putosi edellisvuodesta 4 500 katsojalla, on kaksi selkeää tekijää, jotka eivät mene palkkauksestaan kritisoidun pääsihteeri Aino-Kaisa Saarisen piikkiin. Sadekeli ja monen huippunimen puuttuminen kilpaladuilta jättivät varmasti monta potentiaalista katsojaa kotiin.

Tosin allekirjoittaneen mielestä nämä eivät haitanneet. Kerrankin Salppurilla oli lämmin! Ja Kamil Stoch sekä Ryoyu Kobayashi sykähdyttivät mäessä muidenkin edestä.

Salpausselän kisojen asemassa maailmancupin kalenterissa on kaksi puolta. Kisat painivat lähes joka vuosi samojen haasteiden kanssa, sillä Lahdessa kilpaillaan joko juuri ennen arvokisoja tai niiden jälkeen.

Ensi vuosi on järjestäjien onneksi välivuosi arvokisoista ja Salpausselän kisat ovat ihanteelliseen aikaan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Toisaalta Salpausselän kisat ovat tapahtumana takuuvarmasti vuodesta toiseen maailmancupin ohjelmassa. Lunta on, suomalaiset osaavat sujuvat järjestelyt ja yleisöä riittää enemmän kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Italian kisoissa ikinä. Olkoonkin, että mäkimontussa tunnelman luovat lähinnä puolalaisturistit.

Entä se suomalaisten urheilullinen menestys, joka myös kannattelee kisojen asemaa? Ennen arvokisoja, kuten nyt, yhä useampi ulkomaalainen tähti jättää maailmancupin väliin, varsinkin yhdistetyssä. Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen sinänsä komea parikisan voitto voidaan laittaa hyvin pitkälti sen piikkiin, että joka toinen kärkiurheilija keskittyi jo MM-kilpailuihin.

Keskimäärin Salpausselän kisat sujuivat suomalaisilta hyvin. Tärkein anti urheilullisesti oli se, että lähes kaikki Lahdessa kisanneet suomalaiset näyttävät saavuttavan huippukuntoaan MM-kisojen kynnyksellä. Seefeldin osalta mitalisuosikiksi asti nousi kuitenkin vain parisprinttikaksikko Iivo NiskanenRistomatti Hakola.