fbpx
Kolumnit

Sanna Marinin mimmiliiga ei kestä päätyyn asti – Tässä syyt tulevaan mahalaskuun

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Rafael Paasion “nappulaliiga” oli pelkistä demareista kasattu tilapäinen vähemmistöhallitus, joka toimi vuonna 1972 vain 195 päivää. Sen ansiosta moni SDP:n nuori lupaus pääsi ministerinsalkun makuun helposti ja etuajassa.

Sanna Marinin “mimmiliiga” on vankka enemmistöhallitus, mutta sekään ei pysy pystyssä vaalikauden loppuun asti.

Lähestyvä mahalasku johtuu ensisijaisesti kepun kriisistä ja toissijaisesti hallitusohjelman, hallituksen lupausten ja todellisuuden välisestä ristiriidasta.

Keskustassa seuraava paniikki pyörähtää päälle, kun puolueen gallupkannatus todetaan selvästi yksinumeroiseksi – niin matalaksi, ettei kepua enää vaalien jälkeen tarvittaisi porvarileirin enemmistöhallitukseen.

Teatraalisen, todennäköisesti talousaiheisen sapelinkalistelun jälkeen keskusta kaataa hallituksen ja yrittää uutta ihmenousua taas yhdellä dramaattisella takinkäännöllä: paluulla Sipilän hallituksen alkuperäiseen puoluekolmikkoon.

Hallitusshow ei tietenkään pelasta tarpeettomaksi käynyttä ja pikkupuolueeksi uppoavaa kepua, mutta taistelematta tämä entinen mahtipuolue ei kohtaloaan sulata.

Jos hallitus pitää lupauksensa julkisen talouden tasapainottamisesta, se joutuu myöntämään virheensä, loikkaamaan leikkausten tielle ja pettämään valtaosan vasemmistopuolueiden äänestäjistä. Jos hallitus sen sijaan rikkoo tämän keskeisimmän lupauksensa ja jättää munauksensa seuraavan hallituksen siivottaviksi, menettävät päähallituspuolueet sekä osan jäljellä olevista äänestäjistään että uskottavuutensa, kepu myös niin sanotun puolueidentiteettinsä tähteet.

Kaiken lisäksi Rinteen-Marinin hallitus karauttaa tulta päin veronkiristyksillä ja useilla muilla työllisyyttä heikentävillä toimilla. Samaan aikaan yhä kauemmas karkaava työllisyystavoite on osoittautumassa alimitoitetuksi.

Viimeistään ensi syksyn budjettiriihessä on jo tosi kyseessä. Gallupeistakaan ei irronne ylimääräistä uskonvahvistusta varsinkaan sen jälkeen, kun ihmiset havaitsevat omakohtaisesti, kuinka veronkorotukset kenenkin kukkaroon iskevät.

Arvoisat pääministeri ja valtiovarainministeri, puskekaa ulos puoluekuplista ja hoitakaa homma himaan. Eli alkakaa tehdä järkeviä ratkaisuja ja osoittakaa otsikon ennustus vääräksi. Sitä Suomi nyt tarvitsee.

Menot