fbpx
Kolumnit

Sateenkaarilipun alla saa olla ylpeä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Sateenkaariliputuksesta nousi Riihimäellä merkillinen meteli. Liputusta vastustavat tuomitsivat tasa-arvoa ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen aseman kunnioittamista symboloivan lipun vetämistä kaupungin julkisten rakennusten lipputankoihin.

Virallisiin lipputankoihin kuuluu heidän mielestään nostaa vain virallinen Suomen lippu. Sateenkaarilippu ei edusta kaikkien näkemyksiä ja aatteita, joten sen käyttö on sopimatonta.

Lippu on vahva symboli. Sitä ylpeämpi Riihimäki voi olla, että kaupunki haluaa sateenkaariliputuksella ottaa kantaa tämän päivän yhteiskuntaan.

Kaupunki asettuu avoimesti tasa-arvon taakse.

 

Tasa-arvo sisältää paljon muutakin kuin vain seksuaalisen suuntautumisen. Sitä tarvitaan luokittelun häivyttämiseen.

Ei ole ihmisarvoista käyttää kehitysvammaisia ilmaisena työvoimana, puhua halventavasti prostituutiosta, syrjiä työelämässä nuoria harjoittelijoita tai vanhoja työntekijöitä, siivota kaduilta kerjäläiset, pitää kansanedustajaa tärkeämpänä kuin bussikuskia tai leimata kaikki moottoripyöräjengit rikollisiksi.

Näitä riittää, sillä luokittelu helpottaa arjessa selviämistämme.

 

Seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien myöntäminen on joillekin raskas pala nieltäväksi. Vielä 1970-luvun alkuvuosina laki kriminalisoi homoseksuaalisuuden. Nyt eläkeikään ehtineet kantavat vielä raskasta kasvatuksen taakkaa: homoseksuaalisuudesta oli vaiettava ja jos puhuttiin, sävy oli kauhisteleva.

Parinkymmenen vuoden kuluttua toivon mukaan nykyinen tasa-arvotaistelu on jo unohtunut ja jokainen voi vapaasti puhua suuntauksestaan pelkäämättä syrjintää.

 

Ihmisillä on kummallinen taipumus luokitteluun. Onneksi tutkimukset osoittavat, että ihmisen persoonallisuus muuttuu läpi elämän. Aiemmin on pidetty faktana, että persoonallisuus muotoutuu 30 ikävuoteen mennessä ja sementoituu.

Uusimman Tiede-lehden ihmisen mieltä käsittelevien artikkeleiden mukaan ihminen kyllä luokittelee, mutta uskoo jopa vihollistensa olevan moraaliltaan hyviä.

On siis aivan mahdollista, että vihapuheita viljelevä kanssaihminen muuttuu myötäeläjäksi ja arvostaa kanssaihmisiään.

 

Menot