Kolumnit

Science fiction voi kääntyä valheeksi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Sanna Marin (sd.) esitti liikenneministerinä SDP:n 120-vuotisseminaarissa viime kesänä, että työaikaa lyhennettäisiin neljään päivään viikossa tai kuuteen tuntiin päivässä. Puheenvuoro käynnisti kiivailun, sillä olihan meillä juuri pidennetty työaikaa.

Puurot ja vellit menivät sekaisin. Marinin puheenvuoro oli tulevaisuutta maalailevaa idealismia. Työajasta ryhdyttiin silti puhumaan tässä ja nyt -periaatteella.

Ministeri Marin heitti itsekin lisää löylyä Aamulehden mielipidekirjoituksessa, jossa hän rinnasti työajan lyhennyksen muinaiseen vaatimukseen 40 tunnin työviikosta. Marin todisteli työajan lyhentämisen parantavan tuottavuutta. Hänen mukaansa Nokian Renkaiden tuottavuus parani 33 ja KWH Pipen tuottavuus 42,2 prosenttia, kun yrityksissä kokeiltiin työajan lyhentämistä 1990-luvulla.

Keskustelu olisi voinut jäädä tähän – mutta Sanna Marin valittiin pääministeriksi. Talousvaikeuksissa kampailevassa Italiassa vanha heitto käännettiin vuodenvaihteessa Suomen hallitusohjelmaan kirjatuksi päätökseksi. La Repubblica -lehtikin kirjoitti, että Suomi siirtyy kuuden tunnin työpäivään ja neljän päivän työviikkoon.

Italialaiset poliitikot ryhtyivät twiittailemaan ”miksei meilläkin”. Useille italialaisille tuntuvat sopivan hyvin Marinin pyhimysmäiset kasvot ja ajatus nykyistä helpommasta elämästä. Seuraavaksi valheen haukkasivat karvoineen päivineen Britannian ja Saksan sanomalehdet.

Suomessakin herättiin selvittämään, parantaako työajan lyhentäminen todella tuottavuutta.

– En tiedä, mistä hän (Marin) on näitä lukuja tempaissut, Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran sanoi Kauppalehdessä.

Granin mukaan Nokian tehtaan tuottavuus nousi 15 vuoden ajan 6 prosenttia tai enemmän vuodessa, koska koko tehtaan automaatio uusittiin. Työaikakokeiluun osallistui vain 50 työntekijää. Yritys ja sen työntekijät päättivät lopettaa kokeilun.

KWH Pipen entinen henkilöstöjohtaja Tapio Paassola kertoo Kauppalehdessä, että työaikakokeilu aluksi nosti tuottavuutta ja henkilöstö innostui siitä. Ajan myötä tunnelma lässähti ja kokeilu lopetettiin yksissä tuumin.

Lapset sotkevat sadut ja maanpäällisen elämän toisiinsa. Poliitikkojen pitäisi olla tarkkoja, etteivät sotke science fictionia ja arkielämää.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic