Kolumnit

Kolumni: Se saa pitää, joka ensin ehtii

Kuva: Pekka Rautiainen

Australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin rehvakkaat puheet ovat oivallinen herätys.

Lähinnä Suomessa ja Ruotsissa operoiva pienyhtiö listautui joulukuun alussa Hongkongin pörssiin. Iltalehden mukaan yhtiön edustajat olivat sanoneet sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeusasteiden päätökset kestävät niin kauan, että kaivokset ehtii hyvin tyhjentää kullasta ennen prosessin päättymistä.

Dragon Miningilla on kolme kaivosta Suomessa, joista yksi Valkeakoskella.

 

Näiden lausuntojen pohjalta yhtiön toimintaa Suomessa pitää selvittää huolellisesti, vaikka luvat sinänsä olisivat kunnossa.

Kaivoslain henki on perua ammoisilta ajoilta tyyliin se saa pitää, joka ensin ehtii. Lakia päivitettiin edellisen hallituksen aikana 2011.

Uuden lain aikana Suomessa ei ole avattu yhtään uutta kaivosta. Mitään kaivosbuumia tänne tuskin syntyy. Asiantuntijoiden mukaan jo yksi uusi kaivos vuodessa olisi kova tahti.

Suomalaisessa maaperässä on arvokkaita raaka-aineita. Mistään norjalaisesta öljyjuhlasta ei kuitenkaan kannata unelmoida.

Esiintymien hyödyntäminen ei täällä ole helppoa. Lisäksi pitäisi pystyä ennustamaan raaka-aineen hintakehitys tulevina vuosikymmeninä.

Ulkomaisilla yhtiöillä on satoja valtauksia lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Siitä on vielä pitkä matka varsinaisen kaivoksen avaamiseen.

 

Suomi on tässä asiassa sinisilmäinen ja luopuu luonnonvaroistaan monia muita maita halvemmalla.

Periaatteen pitäisi olla sellainen, että luonnonvarat maan alla omistaa valtio. Niitä hyödyntävät yhtiöt maksaisivat kaivetusta raaka-aineesta korvauksen valtiolle.

Nyt valtio saa 0,15 prosenttia vuodessa kaivetun raaka-aineen lasketusta arvosta. Monissa maissa korvaus on kymmen- tai kaksikymmenkertainen.

Tässä ajattelussa on jotakin alamaista.

Muutenkin vientikaupassa pitäisi olla käytössä ronskimmat otteet. Joskus tilanteisiin on vain mentävä kyynärpäät ylhäällä.

Parasta olisi löytää mahdollisten kaivosten kylkeen lisää suomalaista insinööriosaamista ja jalostusarvoa.

Teslan Elon Musk ei ole ilmeisesti vastaillut pääministeri Juha Sipilän tekstariin akkutehtaan avaamisesta Kaustisen litium-esiintymään jatkeeksi.

Mahtaisiko sellaiseen löytyä ihan kotimaisia investoijia?