fbpx
Kolumnit

Sex & drugs & schlager

Kuva: Pekka Rautiainen
Jani Suhonen. Kuva: Pekka Rautiainen

Jos musiikilta haluaa aitoa vaaran tunnetta, on korvat suunnattava rockin sijaan kohti Mattia ja Teppoa.

Turkulaisella Ruohosen veljesduolla on nimittäin kyseenalainen kunnia olla konserttivieraidensa kannalta Suomen todennäköisesti vaarallisin esiintyjä.

Matin ja Tepon keikoilla on vuosina 2006, 2007 ja 2017 ammuskeltu käsiaseilla niin, että kaksi ihmistä on saanut surmansa ja sivulliset ovat saaneet juosta karkuun ympäriinsä viuhuvia luoteja.

 

Eri musiikinlajien lieveilmiöistä puhuttaessa tikun nokkaan tavataan nostaa hurjan näköiset Tuska-festivaalin kävijät tai ekstaasipäissään puita halailevat teknon ystävät. Iskelmäväkivalta unohdetaan täysin.

Tango ja iskelmä ovat kuitenkin ne kaksi musiikinlajia, joiden yleisöt aiheuttavat eniten ongelmia yhteiskunnalle.

Asiaa on testattu ihmiskokein ainakin Seinäjoella, jossa Tangomarkkinat työllistää poliiseja huomattavasti enemmän kuin Provinssirock.

Olen vain kerran joutunut lukemaan lehdestä poliisin ohjeita siitä, miten festivaalialueen liepeillä pitäisi liikkua tulematta musiikinystävien pahoinpitelemäksi. Kyseessä olivat Tangomarkkinat.

Hevimiesten Tuska taas lienee edelleenkin Suomen rauhallisin yleisötapahtuma, jossa poliisitkin voivat keskittyä tukan heiluttamiseen Stam1nan tahtiin.

 

Jokaisella alakulttuurilla on omat suosikkipäihteensä ja iskelmä ja tango ovat olleet nimenomaisesti alkoholivetoisia lajeja.

Nyt jotain uutta on tapahtumassa ja on mielenkiintoista nähdä, mitä se tekee iskelmän vanhahtavalle imagolle.

Onhan nimittäin niin, että iltapäivälehtien esittelemässä Jari Sillanpään metafetamiinipiipussa ja nesteystyspusseissa on tonneittain enemmän rappiota, yllättävyyttä ja kapinaa kuin täysin ennalta-arvattavissa räppäri-Junon hamppupensaissa tai Hanoi Rocksin heroiininhuuruisissa seikkailuissa.

 

Mitään musiikinlajia ei silti pitäisi täysin tuomita pienen ryhmän aiheuttamien ongelmien takia.

Pelosta ei ole mitään hyötyä, sen tiesi Mattikin vuonna 2007 Mäntsälän suurlavalla tapahtuneen nuoren miehen teloituksen jälkeen.

– Tämä on tietenkin vakava asia ja järkyttää meitä, mutta ei tätä työtä voisi tehdä jos pelkäisi, iskelmätähti kommentoi Iltalehdelle.

Asiasanat

Menot