Kolumnit

Sienihullut vahtivat toisiaan tatit otsassa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kuulun Facebookissa sieniharrastajien ryhmään. Meno on välillä hulvatonta, kun keskustelijat ottavat kantaa toistensa sienipostauksiin.

Ensimmäiset kantarellipostaukset saivat tänäkin kesänä aikaan kommenttien tulvan, joissa kateelliset moittivat sienten poimimista keskenkasvuisina.

Itsehän kuulun siihen koulukuntaan, joka nimenomaan innostuu niistä kaikkein pienimmistä, sormenpään kokoisista kantarelleista ja säilöö ne pikkeliliemeen. Sieltä niitä on mukava napsia tulevana talvena ruoka-annosten koristeiksi.

Mutta ei. Äänekkäimpien kommentoijien mielestä sienet tulisi jättää metsään kasvamaan, jotta niitä riittäisi muillekin kuin meille ahneille rohmuajille.

Näin elokuulla sieniryhmä on täynnä toinen toistaan suurempia tattisaaliita. Nyt ääni on muuttunut kellossa.

Muhkeat lakit ja pulleat jalat saavat harrastajat pohtimaan, kuinka matoisia suureksi kasvaneet sienet voivat olla. Ja voisiko lakin suhteellinen pienuus jalan kokoon nähden viitata mahdollisesti tatinriesaan?

Hyi, en söisi tuollaista. Liian vanha. Selvästi riesainen!

Auta armias sitä noviisia, joka oli ottanut kuvan multaisista herkkutateista sinisessä muovipussissa. Siinä meni ryhmäläisten mielestä monta asiaa väärin.

Ensimmäiset pääsivät huomauttelemaan, ettei sieniä pidä koskaan kerätä muoviin, koska etenkin pehmeät tatit muhjaantuvat helposti ilmatiiviissä pussissa.

Ja sitten se sienen jalkoihin jäänyt multa! Kymmenet kommentoijat kertoivat ylpeänä, etteivät kanna koskaan metsästä roskia kotiin, vaan puhdistavat tattinsa ja karvalaukkunsa jo metsässä ennen niiden nostamista koriin.

Yllättävän moni tuntui suorastaan loukkaantuvan siitä, että joku toinen hoitaa perkuuhommansa vasta kotona.

Koreista puheen ollen… Niistäkin on täysin mahdollista saada aikaan mehevä riita.

Pajukori on painavampi! Pärekori ei kestä vuottakaan!

Varapäre on tosiaan tarpeen niin sieniryhmän kuin muidenkin harrastajien välisiä nettikeskusteluja seuratessa.

Mielensä voi pahoittaa niin monella eri tavalla. Välillä tuntuu, että jotkut meistä ovat suorastaan syntyneet tatti otsassaan.

Someryhmien vapaaehtoiset moderaattorit ovat todellisia arjen sankareita.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic