Kolumnit

Sipilän Suomi ei ole lähellekään vielä valmis maa

Arno Juutilainen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa työttömien aktivointia sen sijaan, että pyrittäisiin luomaan uutta työtä. Onhan työttömyys painettu jo 6,5 prosenttiin.

Sipilän mielestä hallitus saavuttaa kaikki tärkeimmät tavoitteensa.

 

Työllisyys on selvästi parantunut, koska töissä oli heinäkuussa 75 000 ihmistä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. He kaikki eivät ole osa-aikatöissä tai “hallituksen ruoskan” alla pätkätalkoissa.

Sipilän ja Tilastokeskuksen työttömyysprosentti antaa kuitenkin virheellisen kuvan taloudesta ja työllisyydestä. Tilastokeskuksen työttömän määritelmän täyttää vain 183 000 suomalaista. Tilastokeskus tunnistaa samalla 119 000 piilotyötöntä, joka ovat työtä vailla olevia työikäisiä. He eivät kuitenkaan hae aktiivisesti töitä.

Kortistot sisältävät 284 000 työtöntä ihmistä. Näihin työttömiin eivät kuulu ne 106 000, jotka on työllistetty tilapäisesti tuilla tai lähetetty koulutukseen.

 

Shampanjaa ei kannata roiskia siksi, että työttömyyskortistoista on lähtenyt 29 000 pitkäaikaistyötöntä.

Forssan pitkäaikaistyöttömistä 41 prosenttia ei työllistynyt viime vuoden aikana. Heidät on muista syistä deletoitu.

 

Työllisyys on kohentunut, koska kilpailukykysopimuksella annettiin palkkoja samalla, kun maailmantaloudessa alkoi hyvä vire. Eräät teollisuudenalat ovat parantaneet kilpailukykyään.

Talouden tila ei ole edelleenkään hyvä. Kymmenen vuoden aikana menetettyjä teollisuuden työpaikkoja ei ole saatu takaisin. Tuotanto on edelleen kaukana vuosien 2007–08 tasosta, samoin vienti.

Maksuhäiriöisten suomalaisten määrä kasvaa edelleen. Elämme edelleen vahvasti velaksi, sillä kotitaloudet velkaantuvat. Ensi vuoden budjettiesityksen todellinen alijäämä on paljon enemmän kuin 1,4 miljardia euroa, sillä omaisuuden myynneistä aiotaan koota miljardeja.

 

Sipilä levittää virheellistä tilannekuvaa väittämällä, että Suomi olisi kunnossa. Väitteen hataruus selviää jo pohtimalla, mikä olisikaan tilanne ilman huippusuhdannetta.

Meidän pitäisi elää huippusuhdanteen jälkeenkin. Tämä huippu oli ilmeisesti viime vuodenvaihteessa.

 

Opposition kuva Suomen taloudesta on vielä Sipilänkin kuvaa oudompi. Näkemykset riittävät vain siihen, että tikulla tökitään yksittäisiä ratkaisuja ja porataan säästöjä.

Aloittaessaan kautensa Sipilän hallitus sentään tiesi, että suomalaisten talous oli kurjassa kunnossa. Meidän on oltava kiitollisia, jos ensi vuonna koottu hallitus on sen verran kartalla, että se löytää Suomen. Sen sijaan se saattaa löytää uusia keinoja palkansaajien ostovoiman pienentämiseen.