fbpx
Kolumnit

Sisäilmakiistassa kansalainen on ymmällään

Sisäilmaongelma on jo sanana sellainen, että jotkut saavat näppylöitä. Siitä ei haluaisi kuulla eikä lukea eikä sen seurauksia etenkään kokea, mutta asian välttäminen on mahdotonta

Esimerkiksi viime sunnuntain Hämeen Sanomissa oli kaksi asiaa käsittelevää artikkelia. Toisen aiheena oli rakentamisen elinkaarimalli ja se, kuinka kunnat ovat kyllästyneet homekorjauksiin.

Hätkähdyttävä väite ei sentään tarkoita, ettei rakennuksia enää remontoitaisi. Elinkaarimalli on yksi tapa pyrkiä siihen, että rakennetaan tai korjataan kerralla kunnolla. Tällöin sutta ei tarvitse hetken päästä paikkailla tai peräti purkaa.

Toinen juttu oli minun tekemäni Turun yliopiston professorin Tuula Putuksen haastattelu, jossa hän kertoi uusimmista hometutkimuksista. Samalla hän moitti varsin raflaavin sanakääntein sisäilmaoireista kärsivien hoitoa “mentaalivalmennuksen” avulla.

Kansalaisten ja vaikkapa kuntapäättäjien vinkkelistä on hämmentävää, että sisäilmatutkimuksessa tuntuu olevan tällä hetkellä vallalla kaksi kilpailevaa näkemystä.

Julkisuudessa kiistely on henkilöitynyt juuri Putukseen ja Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäriin Markku Sainioon.

Tutkijat kiistelevät siitä, voidaanko esimerkiksi koko ajan yleistyvien astman sekä autoimmuunisairauksien, kuten nivelreuman ja kilpirauhassairauksien, syyksi nimetä sisäilmaongelmat vai ei.

Tuula Putuksen mukaan voidaan, kun taas Työterveyslaitoksen näkemyksen mukaan suoraa yhtäläisyysmerkkiä ei voi vetää, paitsi korkeintaan astman kohdalla. Samoin he ovat eri mieltä juuri esimerkiksi terapiasta yhtenä sisäilmaoireiden hoitokeinona.

Kun meistä suurin osa ei ole sen paremmin lääketieteen, toksikologian kuin rakentamisenkaan ammattilaisia, olemme tutkimustiedon ja asiantuntijoiden varassa. Kun siellä riidellään, mitä tai ketä pitäisi uskoa?

Paitsi ihmisten terveydestä kyse on myös rahasta, tässäkin asiassa.

Julkisissa rakennuksissa muhii remonttipommi, jota esimerkiksi Hämeenlinnassa yritetään purkaa mittavalla, monen kymmenen miljoonan euron rakennus- ja korjausohjelmalla. Olisi sekä inhimilliseltä että taloudellista kannalta suotavaa, että toteutus osuisi kerralla nappiin.

Menot