fbpx
Kolumnit

Sisunautit ovat yhtä hyödyllisiä kuin Ruotsin kuninkaalliset – Kulmunin avaruuspuheet ovat kansan nuoleskelua

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Katri Kulmuni totesi 27. elokuuta julkaistussa “Onko maallamme rohkeutta tehdä valintoja?” -investointiohjelmassaan, että sisunautit ja Suomesta laukaistut miehitetyt avaruuslennot tullaan vielä näkemään.

Ajatus on kunnianhimoinen. Tähtitaivaista kiinnostuneena olisi hienoa elää aikaa, jolloin Suomesta laukaistaisiin miehitetty lento avaruuteen.

Olen kuitenkin Kulmunin kanssa eri mieltä kahdesta syystä.

Ensinnäkin, meillä on jo sisunautti, vaikka yhdysvaltalainen astronautti Timothy L. Kopra on yhtä suomalainen kuin maamme oma elovenatyttö Pamela Anderson.

Suurin osa Kulmunin investointiohjelman avaruusosiosta käsittelee satelliitteja ja suomalaista huippuosaamista avaruusalalla.

Silti maininta miehitetystä suomalaisesta lennosta ilman minkäänlaista suunnitelmaa tai aikataulua on yleisön turhaa nuoleskelua.

Toiseksi, mitä me tekisimme Suomesta laukaistulla miehitetyllä lennolla?

Ihmisen lähettäminen avaruuteen olisi Suomessa suuri mediaspektaakkeli, mutta niin on Ruotsin kuninkaallisten vierailukin.

Miehitetyn lennon arvo mitataan näkyvyydessä. Maailmalta sitä ei olisi tulossa. Olemme lähes 60 vuotta jäljessä ajasta, jolloin avaruuslennot aloitettiin.

Aalto-yliopiston kehittämiä satelliitteja on jo lähetetty avaruuteen. Siinä Kulmuni on oikeassa, että tämä puoli avaruusteollisuudesta meidän sietääkin ottaa haltuumme.

Ihmisten lähettämisessä avaruuteen juoksisimme kilpaa itsemme kanssa. Katsomo olisi tyhjä kuin korona-ajan jalkapallopeleissä.

Investointiohjelmassaan Kulmuni myös toteaa, että Suomen tulee perustaa oma avaruushallinto ja avaruuspolitiikka, jotka auttavat luomaan selvät pelisäännöt avaruudessa toimimiseen.

Toivottavasti Kulmunin ajama avaruuspolitiikka ei tarkoita, että jokainen tähtitaivaan kolkka pitäisi pitää asuttuna.

Avaruushallinnon perustamisessa tuttu kaava voisi toimia. Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä.

Ruotsin avaruushallinto on ollut olemassa vuodesta 1972. Avaruudessa ruotsalaisia on käynyt historian aikana kaksi. Osaatko sinä nimetä heidät?

Menot