fbpx
Kolumnit

Some-keskustelu ei ole keskustelua nähnytkään: Pahimmillaan se on vain itsepintaista asian vierestä jänkkäämistä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kansalaisopistojen kurssitarjonnasta on löytynyt jo pitkään ilahduttava määrä erilaisia digitaitokursseja.

Nyt kun kansalaiset ovat oppineet painamaan älyluuriin virran, olisi aika ottaa seuraava askel.

Olen odottanut milloin valikoimiin saadaan myös kursseja, jotka antaisivat osallistujille edes some-käyttäytymisen perustaidot.

“Kunnioita keskustelukumppaniasi”, “Näin perustelet vastuksesi”, “Kritiikkiin vastaamisen alkeet” – ja mikä ehkä jopa kaikkein tärkeintä – “Näin kehität sisälukutaitoasi”.

Siinä sitä olisi vapaalle sivistystyölle sarkaa.

Sosiaalinen media kanavineen on periaatteessa hyvä keksintö, sillä sen avulla kaikilla älylaitteiden äärelle pääsevillä on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua keskusteluun.

Facebookin erilaisissa ryhmissä esimerkiksi olisi ainakin noin periaatteessa mahdollista keskustella milloin mistäkin puheenaiheesta – vaikka sitten toriparkista.

Valitettavan usein hyvin perusteltu keskustelunavaus kuivuu kuitenkin kokoon ennen kuin on päästy vauhtiin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että suurin osa some-“keskustelusta” ei ole keskustelua nähnytkään.

Älkääpä ymmärtäkö väärin: ei kaikki somessa kirjoitettu tietenkään tuubaa ole, on siellä paljon hyvääkin.

Mutta ihan liikaa näkee sitä, miten ajatustenvaihto tyrehtyy jo alkumetreillä ivalliseen vähättelyyn tai itsepintaiseen asian vierestä jänkkäämiseen. Pahinta on sanan- ja mielipiteenvapauden varjolla harrastettu vääristely.

Sananvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen meistä saa huutaa mitä sylki suuhun tuo milloin ja miten lystää ilman seuraamuksia. Vapauteen sisältyy aina vastuu.

Mielipiteenvapaus ei ole sitä, että faktat voi julistaa vääriksi, jos ne eivät satu istumaan omaan maailmankuvaan. Eikä se ole mitään keskustelua, että napsauttaa näppäimistöstä caps lockin päälle ja antaa rystyset valkoisina palaa.

Suomalaisille on ehkä jo liiankin kanssa toisteltu, miten jokainen mielipide on yhtä arvokas.

Ei ole. Arvokkaimpia ovat ne mielipiteet, jotka perustetaan faktoihin ja lausutaan keskustelukumppania – erimielistäkin – kunnioittavasti.

Menot