fbpx
Kolumnit

Somehaasteet ovat nykyajan ketjukirjeitä, joiden sanoma vaihtuu nopeasti – Onko ensimmäisestä julkaisusta edes syytä tapella?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Rikkinäinen puhelin typisti kannanoton Turkin ihmisoikeusrikkomuksista naisten mustavalkokuvatrendiksi.

Oma feedinikin täyttyi mustavalkokuvista, joiden saatesanoiksi oli kirjoitettu feminismin hengessä #womenempowerment, #womensupportingwomen ja #challengeaccepted.

Milleniaalien keskittymiskyky ei riittänyt somehaasteen ensimmäistä risuaitaa pidemmälle ja naisten nostaessa innoissaan toinen toisiaan esiin sosiaalisen median suosta haasteen synkempi viesti hautautui.

Tarkoitus oli vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Turkissa, ei julkaista seksikkäitä poseerauskuvia naisten voimaannuttamisen varjolla.

Mustavalkokuvan julkaisemisella oli tarkoitus viestiä, että kuka tahansa – minäkin – voisin olla seuraava lähisuhdeväkivallan uhri. Sen sijaan tunnuttiin sanovan: näin seksikkäältä minä näytän mustavalkoisena.

Hyvin harva haasteeseen osallistunut oli vaivautunut ottamaan selvää kuvien merkityksestä ja pyyteli myöhemmin julkaisuaan anteeksi.

Haasteen kerrotaan alkaneen nuoren turkkilaisnaisen Pinar Gültekininolin erityisen raa’asta surmasta. Uhrin ex-poikaystävä on pidätetty epäiltynä taposta.

Sitten CNN selvitti, että sometrendin ensimmäinen julkaisu ei ollutkaan Turkista, vaan kannanotto maan ihmisoikeustilanteeseen tuli osaksi haastetta vasta myöhemmin.

Onko haasteen alkuperäisestä merkityksestä mitään syytä tapella?

Turkin ihmisoikeustilanne kaipasi huomiota, sillä naisten murhat ovat viime vuosina lisääntyneet maassa huolestuttavaa vauhtia.

Turkissa surmataan päivittäin ainakin yksi nainen, yleensä omassa kodissaan. Viime vuonna surmansa sai 474 naista, edellisvuonna 440 ja sitä edellisenä vuonna 409 naista.

Ikään kuin naisten asema maassa ei olisi jo tarpeeksi turvaton, Turkki suunnittelee eroavansa kotiväkivaltaa torjuvasta Istanbulin sopimuksesta.

Ja miten mustavalkofiltteröidyt selfiet liittyivät Turkin ihmisoikeustilanteeseen?

Murhatuista naisista julkaistaan maan mediassa mustavalkoiset kuvat. HÄSA

Menot