fbpx
Kolumnit

Somen sankareita vai tosielämän roistoja? Hyvä kertomus on usein faktoja kiinnostavampi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tarina oli hyvä ja moni innostui siitä.

Alkoholin välittämiseen alaikäisille kyllästyneet vanhemmat lähtivät viime huhtikuussa käymään Janakkalassa, jossa he panivat jämäkästi stopin lastensa terveyttä uhanneelle toiminnalle.

Sosiaalinen media ja keskustelupalstat hurrasivat, kun poliisi tiedotti ja lehdet uutisoivat. Viimeinkin joku uskalsi puuttua, tuntui olevan kollektiivinen mielipide.

Paljon vähemmälle huomiolle verkossa jäi tieto siitä, että näitä “huolestuneita vanhempia” epäiltiin muun muassa tapon yrityksestä. Sellaista rikosepäilystä ei saa niskaansa millään suunsoitolla tai edes pienellä ojentavalla läpsimisellä.

 

Huomenna lauantaina Pälkäneellä kulttuurikeskus Mikkolan navetalla puhutaan sosiaalisen median kertomuksista, joiden todenperäisyyttä ei yleensä tunneta.

Kertomuksen vaarat -hankkeen tutkijat ovat vuoden 2017 alusta selvittäneet, miten erityisesti verkossa leviävät kertomukset voivat hämärtää todellisuutta ja mitä riskejä niistä seuraa. Koskettavia ja vihastuttavia tarinoita on helppo jakaa eteenpäin ja ne kiinnostavat.

Viimeisin esimerkki voisi olla tällä viikolla verkossa levinnyt kuvaus siitä, miten helsinkiläisen yökerhon ovimiehet estivät miehen pääsyn ravintolaan rasistisin syin ja lopulta vielä pahoinpitelivät hänet.

Muutamaa päivää myöhemmin asiaan saatiin kertomuksen lisäksi faktaakin, kun poliisit katsoivat valvontakameroiden tallenteet. Humalainen asiakas haastoikin itse riitaa ja sai lopulta muilta jonottajilta köniinsä. Mutta alkuperäinen tarina on se, joka todennäköisemmin jää elämään.

 

Keväällä sankareina pidetyt huolestuneet vanhemmat saivat tällä viikolla tuomiot törkeästä ryöstöstä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Oikeuden päätös kertoi karua tarinaa aiemminkin useista rikoksista tuomitusta pariskunnasta, joka umpihumalassa silmittömästi hakkasi, puukotti ja lopulta vielä ryösti pankki- ja luottokortit uhrilta, joka oli menettänyt jo litran verta. Korteilla perheenäiti ystävineen shoppaili pari päivää ennen kiinnijäämistään.

Alkuperäinen sometarina oli kivempi. Tämä karu tositarina olikin viedä yhdeltä mieheltä hengen, vanhemmat menevät vuosiksi vankilaan ja perheen lapsien tarinaa ei edes oikeuden pöytäkirja kerro.

Menot