Kolumnit

Sote, Suomen tärkein päätös?

Ymmärrän hyvin heitä, joita uutiset ja keskustelu sotesta alkavat tympiä ja jopa ärsyttää.

Tässä seuraavassa ei mennä uudistuksen yksityiskohtiin, mutta muutama yleinen huomio poliittisesta toiminnasta on pakko tehdä.

Kun viime viikkoina on seurannut tietosuoja-asetukseen liittyvää toimintaa tai perustuslakivaliokunnan ulostuloa, tuntuu kuin hyvinvointiyhteiskunta turvaverkkoineen olisi suojelemassa itseään hengiltä.

Yksilönsuoja ja tietoturva ovat puolustettavia perusarvoja, mutta aika näyttää, olivatko EU-tasoisen suojelun ainoat hyötyjät uudistusta valmistelleet konsultit ja juristit.

Perustuslakivaliokunnan perimmäinen tehtävä on ehkäistä lainsäädännön jälkijättöisiä happotestejä kotimaisissa tai eurooppalaisissa oikeusasteissa.

Perustuslakivaliokunta on poliittinen toimija. Yksimielisestä sote-lausunnosta valiokunnan jäsenet pystyivät loihtimaan sopivat tulokulmat oman puolueensa tarpeisiin. Seuraavassa vaiheessa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa politiikkaa ei ylevistä puheista huolimatta edes yritetä peitellä. Hallituksella on enemmistö ja hanke etenee jossakin aikataulussa puheenjohtajasta riippumatta.

Aikataulusyistä hallituksen keskeisin tavoite on pitää uudistus loitolla EU-käsittelystä tai kotimaisista, juridisista prosesseista.

Koko poliittisen päätöksenteon uskottavuuden kannalta olisi ehdottoman tärkeätä saada jotakin aikaiseksi.

Demarien ja vihreiden puheenjohtajien Antti Rinteen ja Touko Aallon kannattaisi ymmärtää, että koko revohka voi löytyä omalta pöydältä ja uudistuksen läpivienti aloittaisi silloin toisen vuosikymmenensä.

Ei hyvältä näytä. Mitään ei saada aikaiseksi, oli hallitusvuorossa mikä puolue tahansa.

Valtapeli seuraavan hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta on täydessä vauhdissa. Kunnat ulkoistavat sote-toimintojaan ja realisoivat kiinteistöjään epävarmoissa tunnelmissa. Kansantalous on suhdannehuipussaan, mutta valtio ottaa syömävelkaa.

Aika paljon laittoa vaatisi moni muukin tärkeä päätös, mutta eduskuntavaaleihin valmistautuminen on helpompi piilottaa sote-soppaan.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic