Kolumnit

Suorasuu sai heti palautetta, mutta jatkaa yhä

On suoraan sanottuna virkistävää, kun poliitikko kerrankin sanoo suurin piirtein sen, mitä ajattelee. Ilman kiertelyjä ja kaarteluja, rivien väleissä tai kivasti kaunistellen. Esimerkiksi näin:

– Monesti mietin, että miten nämä kehtaavat. Kun saat valtionyhtiössä sata tonttua kuukaudessa palkkaa, niin jumalauta osta jo itse golfosakkeesi. En edes ilkeäisi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, suorapuheisena entisenä liikenneministerinä tunnettu Merja Kyllönen ei Kansan Uutisten haastattelussa (19.9.) nähnyt tarvetta silottelulle. Kyllöstä ärsyttävät kaiken maailman bonukset ja Postin toimitusjohtajan palkan päälle saama 30 000 euron golfosake, ja sillä sipuli.

Kansanedustajan mielestä valtionyhtiössä ollaan kuin amerikkalaiset blingbling-räppärit, eikä niissä välttämättä noudateta pelisääntöjä.

 

Menoa Postissa tai Veikkauksessa on tänä syksynä ollut lupa kauhistella.

Poliitikolle paljon uskaliaampaa on arvostella hallitusta samaan aikaan, kun oma puolue on hallituksessa. Nimenomaan näin Kyllönen kuitenkin teki.

Hän ei ensinnäkään haastattelun mukaan aivan tiedä, mitä ajattelisi keväällä muodostetun hallituksen toiminnasta ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) sekoilusta.

Eniten Kyllöstä ovat hämmentäneet pääministerin sekavat lausunnot asioista, joihin tämän ei suoranaisesti ole ollut syytä puuttua, kuten Postin työehtosopimussotkusta ja hoitajamitoituksesta.

Kyllösen oma analyysi kuuluu, että näin toimimalla hallitus ja etenkin pääministeri Rinne antavat oppositiolle helppoja syöttöjä lapaan ja ajavat itse päin seinää.

 

Pääministerin toiminnan kuvaaminen ”sekoiluksi” ei jäänyt huomaamatta pääministerin konttorilta. Avustajat vaihtoivat viestejä keskenään, minkä jälkeen Kyllönen tuumasi, ettei hän varmaan koskaan enää piiskaa pääministeriä.

Ei Rouva Suorasuu tietenkään siihen lopettanut. Entinen liikenneministeri totesi, että hänestä esitetty kritiikki oli aiheellista ja paikallaan.

Olisi vaikea kuvitella, että esimerkiksi omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) voisi kuuna päivänä arvostella julkisesti pääministeriä, vaikka ministereiden työtä on ilmiselvästi vaikeutettu ja pääministeri on hyppinyt tontilta toiselle.

Onneksi ministereillä on Kyllönen.