Kolumnit

Suurvaltojen turvaverkot ovat nyt kovilla

Kuluneen helleviikon maanantaina koko maailma pidätti hengitystään, kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin kohtasivat Helsingissä.

Molemmat rakentavat itsestään määrätietoisesti kuvaa vahvoina johtajina ja miehinä. Putin on ollut vallassa jo 18 vuotta ja paikallinen systeemi antaa hänelle aidon mahdollisuuden tähän.

Vapaan maailman suurin johtaja Trump sen sijaan pelaa kovilla panoksilla, joissa ovat mukana länsimaisen demokratian perusteet.

Trump on systemaattisesti ajanut nurkkaan kansainvälisiä yhteisöjä ja sopimuksia. Osansa ovat saaneet niin Nato, YK, EU kuin maailman kauppajärjestö WTO.

On selvää, että kaikissa näissä instituutioissa on paljon kehitettävää, mutta ei niitä rikki pidä ravistella.

On hyvin erikoista, että näillä kahdella mahtimiehellä voisi olla yhtään mitään kahdenkeskistä keskusteltavaa. Tällainen tukee vain molempien henkilöbrändin rakentamista.

Oikukkaat käänteet ja arvaamattomuus eivät vain sovi tälle tasolle. Onneksi turvaverkot ovat olemassa. Herrojen mahdolliset suulliset sopimukset tuskin kestävät päivänvaloa.

Parasta tässä kaksikossa lienee se, etteivät he ryyppää. Jos tähän vallanhimoon ja tempoiluun kuuluisi vielä Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin tapainen hötkyily viinapäissään, niin avot!

Trump ja Putin eivät valitettavasti ole ainoita lajissaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hallitsee kohta täysin itsevaltiaana.

Turkki on Natossa ja Euroopan unionin on nieltävä tapahtumat, koska yhteistyö pakolaisvyöryn hallinnassa vaatii sen. Unionin jäsentä Turkista ei koskaan tule.

Unionin laajentumisessa tuli aikanaan vauhtisokeutta, kun tarkastelee esimerkiksi Unkarin kehitystä. Presidentti Viktor Orban säätää perustuslaitkin kannalleen ja EU seuraa voimattomana.

Vahvoihin johtajiin edellisellä vuosisadalla tottuneella Suomella on nyt käynyt hyvä herraonni. Presidentti Sauli Niinistö johtaa ulkopolitiikkaa lujalla ja käytännön läheisellä tavalla. Hallitus ja pääministeri Juha Sipilä seuraavat sivusta.

Niinistön muistelmia tuskin malttaa odottaa. Mitä hän oikeasti miettii Trumpista ja Putinista ihmisinä ja vallan käyttäjinä?