Kolumnit

Syöminen on politiikkaa

Syöminen ei ole ollut enää pitkään aikaan vatsan täyttämistä, vaan se muuttuu koko ajan poliittisemmaksi.

Nostalgiaan uskova konservatiivi herkuttelee tiikerikakulla, vasemmalle kallistuva raskaan työn tekijä täyttää vatsansa äijäruualla ja vihertävät menevät ravintolaan, jonka ateriat tehdään hävikkiruuasta.

Kulmakarvat eivät enää kohoa takavuosina taivastelluille kasvissyöjille tai vegaaneille, sillä kasvikset ja vihannekset ovat lyöneet itsensä jo kauan sitten läpi. Himpun verran kummastusta voivat herättää vielä lautaselle ryömineet sirkat ja toukat, mutta ei niistäkään oikein ole enää kohujutuksi.

80- ja 90-luvulla oli häpeällistä ostaa punaisilla tarroilla merkittyjä ruokia kaupasta tai kaivella elintarvikkeita roskiksista. Nyt hävikkiruokaa syövä on poliittisesti kaikkein valveutunein.

Viisaimmat meistä säästävät syömällä ja aihetta onkin. Koko maailmassa kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään vuosittain pois. Arvioiden mukaan tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä.

Emme me suomalaiset ole pekkaa pahempia. Meillä ruokaa menee hukkaan joka vuosi 450 miljoonaa kiloa.

Äitini sukupolvi teki kannikoista uutta leipää ja käytti hapantuneet maitotuotteet ruuanvalmistukseen. Sitä sun tätä sisältänyt pyttipannu oli meikäläisen herkkua, eikä ruokalautaselle saanut jättää ruuan murentakaan.

Sitten ajat muuttuivat ja aloin itsekin tyhjentää osan jääkaapista roskikseen.

Nyt on palattu menneeseen. Ei ruokahävikin pienentämisellä pelasteta maailmaa, mutta ruokalaskua se pienentää ja tuo hyvän omantunnon.

Aika on kypsä ekologisiin valintoihin. Vasta nyt olen tajunnut, että jo tarjottimien käytön lopettaminen vähentää vedenkulutusta. Jos servetit, liinat ja tarjoilijoiden vaatteet tehdään kierrätysmateriaaleista, on otettu askel oikeaan suuntaan.

Mutta miten pikaruokaketjut voisivat toimia ympäristön hyväksi?

Voisiko hampurilaisaterian kuljettaa omassa astiassa kotiin? Pitääkö mausteet pakata pikkupusseihin erikseen?

Oikeat ekoteot tarvitsevat ennakkoluulotonta mieltä. Voisivatko heset ja mäkkärit julistaa pikaruuan ystäville kilpailun, jolla haettaisiin ehdotuksia oikeiksi ekoteoiksi?

Muovipilleistä luopuminen on vasta alkua.