Kolumnit

Syytetty vanhenee mutta murha ei

Saksassa on alettu kiirehtiä, että viimeiset elossa olevat SS-järjestön miehet saataisiin oikeuden eteen.

Lauantaina Hämeen Sanomissakin (22.9.) uutisoitiin 94-vuotiaasta miehestä, jota syytetään osallisuudesta satoihin surmiin Stutthofin keskitysleirillä vuosina 1942–1945.

Nyt 94-vuotias entinen keskitysleirin vartija odottaa niin sanotusti lopullista ratkaisua.

Ei kuitenkaan samalla tavalla, mikä Saksan kansallissosialistisen hakaristipuolueen vastaus oli juutalaiskysymykseen: Lopullinen ratkaisu oli muun muassa kuuden miljoonan Euroopassa asuvan juutalaisen kansanmurha.

 

Toisen maailmansodan voittajavaltiot eivät aikailleet järjestäessään Nürnbergin oikeudenkäynnit (1945–1946). Holokaustista vastuussa olleet natsirikolliset oli saatava tilille teoistaan.

Yli 200 päivää kestäneissä oikeudenkäynneissä annettiin yhteensä 177 tuomiota.

Syksyllä 1946 kuolemanrangaistuksen sai 25, mukaan lukien Hitlerin seuraajaehdokas Herman Göring, jota houkutteli enemmän varkain napattu syanidi kuin kiikkuminen kireässä solmiossa.

Vankilaa sai yli 100 ja vapauttavan tuomion 37.

 

Pitkin historiaa natsirikollisia on saatu oikeuden eteen sieltä täältä.

Vielä vuosituhannen vaihtumisen jälkeen ihmisyyttä vastaan toimineita on löydetty ja tuomittu.

Osa on onnistunut piileskelemään uuden identiteetin turvin viimeiseen hengenvetoon saakka – mutta todennäköisesti palkkamurhaajan pelko peräkammarissaan.

Rivit ovat harventuneet. Miehet ovat vanhenneet, mutta rikokset, joista heitä syytetään, eivät ole.

Kuulostaa jotenkin kummalliselta, että lähes satavuotiasta ollaan viemässä Saksassa nuoriso-oikeuteen, koska tekohetkellä – yli 70 vuotta sitten – syytetty on ollut alle 21-vuotias.

Jos todisteet oikeuttavat tuomioon, luvassa on todennäköisesti viiden vuoden rangaistus. Häkkiä tuskin heilahtaa korkean iän vuoksi Sobibórin tuhoamisleirin vartijan John Demjanjukin tyyliin (2011).

Vanhoilla päivillä tuomitut natsirikolliset vetoavat puolustuksessaan poikkeuksetta vakavaan sairauteen. Se on äärimmäisen helppo uskoa, sillä sitä he arvatenkin ovat olleet jo 1940-luvun sodan mielettömyydessä. Sairaita.