Kolumnit

Taantuma on virusta pelottavampi uhkakuva - Maailma seuraa, miten Melbourne onnistuu toisella eristyskierroksellaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Koronaviruksen kanssa on vajaassa puolessa vuodessa opittu jotenkuten elämään, mutta sen talousvaikutukset pelottavat talousalan ihmisiä.

Maailman talousfoorumi WEF kysyi 347 riskianalyytikolta, mitkä ovat heidän pahimmat huolenaiheensa seuraaville 18 kuukaudelle.

Huoli pandemiasta pääsi listalla vasta kymmenenneksi ja edelle nousivat sen mahdolliset seuraukset: pitkittynyt maailmanlaajuinen taantuma, konkurssit ja korkea työttömyys.

Eu-komissio komppasi taloustuntijoita tiistaina jo muutenkin synkällä talousennusteellaan, jossa Suomen ensi vuoden talouskasvu ennustettiin EU:n pienimmäksi.

Samalla linjalla ovat myös suomalaiset, joista neljä viidestä pitää EVA:n tutkimuksessa laajaa talouskriisiä pahimpana uhkana. Lähivuodet nähdään siis synkkinä.

 


”Viimeksihän kurjuuden haluttiin jakautuvan kaikille tasaisesti, joten Kajaanissa ravintolat olivat kiinni Helsingin tartuntojen takia.”


 

Jos ja kun korona lähtee toiselle maailmankiertueelleen, niin mitä me voisimme Suomessa tehdä toisin kuin ensimmäisellä kerralla?

Ainakin rajoitukset tulisi kohdistaa aiempaa järkevämmin turhien talousvaikutusten minimoimiseksi.

Viimeksihän kurjuuden haluttiin jakautuvan kaikille tasaisesti, joten Kajaanissa ravintolat olivat kiinni Helsingin tartuntojen takia.

Tarvitaan joustavampi malli, jossa rajoituksia voidaan tehdä tautitilanteen mukaan tarvittaessa kunta-, maakunta- ja alakohtaisesti.

 

Mallia voi ottaa vaikka Australian Melbournesta, joka tänään aamulla suljettiin muusta maailmasta.

Yli viisi miljoonaa asukasta ovat eristettynä seuraavien kuuden viikon ajan, jotta tauti ei lähtisi leviämään laajemmin uudelle kierrokselle.

Talouden pelastamiseksi rajoitukset ovat aiempaa lievempiä ja esimerkiksi ravintolat saavat nyt myydä tuotteitaan ulos.

 


”Jos Melbournen malli toimii, niin ajoittaisten rajoitusten kanssa joudutaan elämään ehkä pitkäänkin.”


 

Washington Postin mukaan vain noin 70 prosenttia amerikkalaisista sanoo voivansa ottaa rokotteen, jos sellainen kehitetään koronavirusta vastaan. Jos tälle joukolle saataisiin 75 prosentin suoja tartuntaa vastaan, jäisi täydellinen laumasuoja vain haaveeksi.

Siksi monessa maassa seurataankin jo silmä kovana, miten Australia onnistuu toisen aallon hillitsemisessä heti alkuunsa.

Jos Melbournen malli toimii, niin ajoittaisten rajoitusten kanssa joudutaan elämään ehkä pitkäänkin.