Kolumnit

Taas syntyy kiusallisia muistoja, joista sukujuhlissa vaietaan

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kaikilla suvuilla on ylpeyden aiheiden lisäksi tarinansa, joita ei kovin mielellään muistella. Luulen, että oman sukuni kiusallisimmat muistot kumpuavat isänmaallisesta hurmoshengestä.

Taiteilijana tunnettu isosetäni Heikki Asunta otti 1930-luvulla kynän käteen ja kirjoitti Suomen fasisteille oman Mustapaitojen marssin.

Siinä puhuttiin veriuhrein ostetusta niemestä, vihan maahan kylväneestä vieraasta ja samaisen vieraan häpäisemästä Suomen heimosta. Miehiä käskettiin nousemaan yhteen rintamaan sapeli kädessä.

Heikin veli Mikko Asunta nousi myöhemmin kokoomuksen kansanedustajaksi asti. Eduskunnassa pitkään vaikuttanut täyskaimani ei ollut tyytyväinen mustan 30-luvun kauhisteluun.

Vielä vanhoilla päivillään Mikko puolusteli mustapaitojen toimintaa. Hänen mielestään tiukan linjan isänmaallisuus oli välttämätön vastavoima kommunismille, joka olisi vienyt maan perikatoon.

Mustiin paitoihin pukeutuneet miehet eivät tietenkään todellisuudessa olleet mikään tasapainottava voima, vaan keskeinen ratas tuhovimmaisessa koneistossa. Marssivat mustapaidat olisivat johdattaneet kansan samaan ahdinkoon kuin punainen terrori.

Isänmaallista kiihkoilua ei voi perustella kommunistisella kiihkoilulla. Kiihkoilun vastavoima on aina ja kaikkialla kiihkottomuus. Tämän seikan suhteen isosetäni tekivät vakavan arviointivirheen.

Virhettä toistelee nykypäivänä esimerkiksi radikaalioikeistolainen Suomen Sisu, jonka puheenjohtaja Henri Hautamäki julisti kesällä ”totaalisen kulttuurisodan” kuviteltua vihollista vastaan, joka tuhoaa hänen mielestään ”valkoisen” länsimaisen kulttuurin.

Yliopistot ja koululaitokset on kuulemma ”puhdistettava” ja media on laitettava palvelemaan ”kansallisia tarkoitusperiä”. Nolon vuodatuksen taustalle voi kuvitella Mustapaitojen marssin soimaan.

Sisussa piiripäällikköinä puuhailevat muuten julkisuuteen möläytyksillään nousseet kansanedustajat Mauri Peltokangas (ps.) ja Juha Mäenpää (ps.).

Järjestö itse hehkutti viime eduskuntavaalien jälkeen, että ”sisutaustaisten” kansanedustajien äänipotti nousi lähes 160 000 ääneen.

Taas syntyy monessa suvussa muistoja, joista mieluummin vaiettaisiin.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic