Kolumnit

Taas voi lyödä monenmoisia sote-vetoja

Äskettäin osallistuin noin 387. sote-tilaisuuteeni. Siellä oltiin jo aika skeptisellä mielellä. Optimistit olivat lyöneet vetoa siitä, että sote- ja maakuntauudistus valmistuu eduskunnasta kevään kuluessa.

Saamapuolelle näyttävät yhä todennäköisemmin jäävän ne, jotka joko epäilevät koko hanketta tai ainakin sen aikataulua. Jotkut odottavat useita viskipulloja.

Nyt voi lyödä vetoa siitä, mitkä vaalit tulevat seuraavaksi vai tulevatko eduskunta- ja maakuntavaalit yhtä aikaa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että maakuntavaalit on pakko siirtää ensi vuodelle. Melko järjetöntä olisi pitää ensi keväänä kolmet vaalit erikseen, sillä myös EU-vaalit ovat tulossa.

Perustuslakivaliokunta on oikeassa siinä, että uudistuksen rahoitus on huteralla pohjalla ja aikataulu huima. Pelkästään se, että maakuntien sisällä ja kesken saadaan ICT-palvelut toimimaan, vaatii varmasti aikaa ja isoja ponnisteluja.

Maakunnille ei ole tulossa verotusoikeutta ja se on ongelma. Rahoitus tulee valtiolta, siis joka tapauksessa meiltä. Kululeikkuri pitää huolta siltä, että maakunnat joutuvat sopeuttamaan toimintaansa sadoilla miljoonilla.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos maakunnan rahat loppuvat kesken vuoden. Jätetäänkö ihmiset vaille sosiaali- ja terveyspalveluita?

Kokoomus on tällä hetkellä aallonharjalla päättämässä uudistuksen tulevaisuudesta. Puoluekokous on tulossa viikonvaihteessa ja kovia paineita on, kuten puheenjohtaja Petteri Orpo sunnuntain Hämeen Sanomissa tunnusti.

Myös välillä politiikasta taukoa pitänyt Johannes Koskinen (sd.) otti kantaa uudistukseen lauantain Hämeen Sanomissa. Hän painotti, ettei kuntauudistusta pidä unohtaa, vaan jatkaa.

Eli suomeksi sanottuna kuntien pitäisi olla vähintään seutukunnan kokoisia selviytyäkseen velvoitteistaan. Sitähän taannoin yritettiin, mutta homma meni kiville osin sen takia, että silloinen valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) tyrmäsi pakkoliitokset.

Tosin tuskin ne olisivat perustuslakivaliokuntaakaan läpäisseet, kun on tämä kunnallinen itsemääräämisoikeus. Uudistaminen on vaikeaa.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic