fbpx
Kolumnit

Tähtisadetikuissa on riittävästi säihkettä ja räiskettä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseen tähtäävä kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle torstaina. Olen kiitollinen, jos aloite johtaa siihen, että ilotulitteet poistuisivat jokamiesmarkkinoilta ja siirtyisivät vain pyroteknisen alan ammattilaisten käsiin. Vammat ja tulipalot ovat karu päätös sähäkälle ja lyhyelle ilolle.

Kansalaisaloite keräsi runsaat 65  000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteessa ilotulitteiden kieltoehdotusta perusteltiin sillä, että kuluttajakäytöstä luopuminen vähentäisi ilotulitteiden haittoja. Haittaluettelossa ovat silmävammat ja muut vammat sekä tulipalot. Vakavia haittoja ovat säihkeen ja räiskeen eläimille aiheuttama stressi ja pelkokin.

Näillä samoilla perusteilla ilotulitteiden käyttöä vastustivat kansalaisaloitteen puolesta kampanjoineet terveys- ja eläinjärjestötkin.

Ilotulitteet kuormittavat myös ympäristöä ja vaikuttavat ilmanlaatuun. Tavallista sekajätettäkin, muovia ja paperia, leviää lähiympäristöön melkoisesti.

Olen vuosikausia saanut seurata hevosia omistavien ystävieni talleissaan viettämiä uusiavuosia tai venetsialaisviikonloppuja. Vaihtoehtoja ei ole. Vauhkoontuneena omasta pihasta naapurin aidan yli hypännyt ja kohti maantietä juokseva hevonen on nimittäin ankara tilanne. Tiedän sen kokemuksesta.

Olen myös istunut vuoden vaihtuessa sohvan uumenissa varsin roteva koira sylissäni, sillä meluherkkä herrarukka pelkäsi paukkuja aivan hirvittävästi.

Suojalaseista lasten kanssa käytyjä kamppailuita en jaksa edes laskea. Minusta meille riittävät mainiosti ne tähtisadetikut ja ehkä juuri ja juuri pienet paukkupommit.

En toki kiellä, etteivätkö ilotulitteet ole näyttävän näköisiä ja upeita katsella, mutta minä en niitä tarvitse. Ihan vaan vinkiksi, että jos esimerkiksi häitä on ehdottomasti väritettävä ilotulitteilla, niin lystin voi antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Silloin saa turvallisesti sen mitä tilaa: vaikka sydämenkuvan taivaalle.

Kunnat ja kaupungit voivat mainiosti näyttää olevansa järkevyyden edelläkävijöitä. Ei kai kukaan kuntalainen missään vastusta sitä, ettei verorahoja pamauteta taivaan tuuliin näyttävyyden nimissä minään juhlapäivänä.

Menot