fbpx
Kolumnit

Taksinkuljettaja "Husun" valehtelu on megaluokan karhunpalvelus rasismikeskustelulle

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime viikon puhutuimpia aiheita valtakunnallisesti oli Helsingin demareiden kaupunginvaltuutetun (ja nyt määräaikaisesti erotetun) ja taksinkuljettajan Abdirahim “Husu” Husseinin jääminen kiinni valehtelusta.

Somalialaissyntyinen Hussein oli väittänyt jättäneensä häntä rasistisesti solvanneen taksiasiakkaan kesken matkan bussipysäkille Tuusulanväylälle.

Asia osoittautui valheeksi, kun Taksi Helsinki selvitti kuljettajan ajotietojärjestelmästä lokitiedot, jotka osoittivat, ettei Husseinin taksi ollut Tuusulanväylällä eikä asiakasta ollut poistettu kyydistä.

Totta tarinassa on ilmeisesti se, että Hussein oli saanut rasistisia kommentteja miesasiakkaalta. Valehteluaan hän selittää sillä, että halusi twiitillään nostaa ulkomaalaistaustaisten taksikuskien kokeman rasistisen häirinnän puheenaiheeksi.

Puheenaihe oli oikea, tapa nostaa se valehtelemalla keskusteluun ei.

Rasismi, kohdistui se sitten tummaihoisiin taksikuskeihin tai muita etnisiä ryhmiä edustaviin ihmisiin, ei ole tätä päivää.

Koskaan se ei ole ollut oikein eikä yleisesti hyväksyttävää vuosikymmeniin. Omanlaistaan “rasismia” kokevat yhä myös muun muassa lihavat, työttömät ja sateenkaarilipun alla marssivat seksuaalivähemmistöt.

Valkoihoisena kantasuomalaisena on vaikea kuvitella, minkälaista rasismia maahanmuuttajataustaiset suomalaiset joutuvat kokemaan nykyisessä kotimaassaan. Tilanne on varmasti riittävän paha ilman valehteluakin.

Rasisteille Husseinin valehtelu on kuin heittäisi bensaa liekkeihin.

Se kaivaa maata myös maahanmuuttajien puolestapuhujien jalkojen alta, sillä Husun valehteluun on aina helppo palata, kun keskustelu kahvipöydässä – tai politiikassa – on puolesta ja vastaan.

Hussein on muillakin toimillaan antanut aihetta negatiiviseen keskusteluun itsestään – hänet on tuomittu kolmesta petosrikoksesta harhautettuaan sekä Kelaa että sosiaalitoimea.

Hussein ei ymmärrä valehtelullaan tehneensä karhunpalvelusta rasismikeskustelulle ja rasismin nujertamiselle.

Valtuutettuna, yhteisöpedagogina, konsulttina, radiopersoonana ja kirjailijana – julkisuuden henkilönä – hänellä olisi ollut muitakin keinoja kuin valehtelu ja väyliä kuin Twitter.

Menot