Kolumnit

Talousnurkka: Häntä heiluttaa kuntakoiraa – Valtiovalta sallii kuntien kirjanpitokikkailun

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kunnat aikovat yhtiöittää Koulutuskuntayhtymä Tavastian. Hämeenlinnan kaupunki käynnisti yhtiöittämisen osana talousohjelmaansa.

Tavastian yhtiöittämisen ainoa syy on, että siten kuntayhtymästä vapautuu kirjanpidollisesti varoja jäsenkunnille. Rahaa tai omaisuutta ei siirry kunnille, mutta Hämeenlinnan kaupunki voi parannella tasettaan noin 9 miljoonalla eurolla.

Tavastia ei ole ainoa toiminto, jonka juridisen muodon ratkaisevat kuntien talouskriisi ja varsin hapero kunnallinen kirjanpitojärjestelmä.

Hämeenlinna pisti pysäköintiyhtiönsä rakentamaan parkkitalon, kun se yritti kuitata Kaivokadun varren pitkäaikaisten pysäköintipaikkojen hävittämisen. Kaupunki takasi yhtiön lainat ja tuudittautui uneen, jossa kaupunkilaiset pysäköintimaksuilla maksavat lainat.

Kaupungin piti purkaa Hämeenlinnan Pysäköinti -yhtiö. Yhtiöstä purkautuisi kuitenkin niin paljon tappioita kaupungin kirjanpitoon, että se oli pakko jättää juridisesti ja kirjanpidollisesti henkiin.

Hämeenlinna ei ole ainoa kunta, jonka taloudessa ”häntä heiluttaa koiraa”. On tunnettua, että kunnat ovat vuosikausia tehneet liian pienet poistot rakennuksistaan. On pyritty estämään alijäämien syntyminen, vaikka menot ovat jatkuvasti ylittäneet tulot.

Kuinka paljon kunnilla on jo rakennuksia, joita ei ole purettu, koska purkaminen merkitsisi niiden kirjanpitoarvon nollaamista?

Poistoilla kikkailu ei hillitse velkaantumista. Talouden ongelmia lykätään ja kasataan tuleviin vuosiin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yritti hakea kirjanpitokikkailulla rahoitusta uudelle Kanta-sairaalalle. Nykyisten rakennusten kirjanpitoarvoa ja kuntien peruspääomaa aiottiin leikata. Sairaanhoitopiiri olisi siten voinut kirjata myyntivoittoa nykyisten kiinteistöjensä myynnistä sen sijaan, että sen pitäisi tehdä niistä arvonalennus.

Jokainen ymmärtää, että temppu ei olisi tuonut uutta rahaa sairaalarakentamiseen. Uusi sairaala olisi vain saatu näyttämään kirjanpidollisesti edullisemmalta.

Valtiovallalta ei ole juuri löytynyt halua kuntien kikkailun estämiseen. Se on itse syyllinen siihen, että puheet ja todellisuus ovat irtautuneet toisistaan.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic