Kolumnit

Talousnurkka: Verot eivät tasapainota taloutta

Hämeenlinnan kaupunginhallitus esittää, että kaupungin kunnallisvero pidetään 20,75 prosentissa ensi vuonna. Suunnitelmiin kuului, että veroa olisi jälleen kiristetty 0,25 prosenttiyksiköllä.

Päätös kertoo ainakin ajattelun muuttumisesta. Verotusta on kiristetty vuosi toisensa jälkeen. Korotuksia on säestetty lupauksilla, että kaupungin talous tasapainottuu.

Kaupungin talous ei ole tasapainottunut. Korotuksilla on tuskin saatu kasaan niiden laskennallista tuottoa.

Kunnallisveron korottaminen ei voi olla automaatti. Prosentit ovat aina rajallisia.

Hämeenlinnassa on keskimääräistä kireämpi tuloverotus. Verotus on tekijä, kun kilpaillaan asukkaista ja työpaikoista.

Hämeenlinnan ja monen muun kunnan ongelmana ovat hyvien veronmaksajien määrän vähentyminen ja laukkaavat käyttömenot. Niihin veronkorotukset ovat kuin huumetta narkomaanille.

Ikään kuin vastapainoksi kaupunginhallitus hieman leikkasi investointeja. Kouluja, terveysasemia ja päiväkoteja, joiden kosteusongelmat tuntuvat ikuisilta, korjataan ja rakennetaan. Sen sijaan Verkatehtaan paviljongin rakentamista lykättiin yksimielisesti.

Näennäisesti ratkaisu vaikuttaa sosiaaliselta. Kuntalaisille rakennetaan niiden tarvitsemia palveluja. Kulttuuria ja kongresseja palveleva Verkatehdas jätetään ilman rahaa. Yhtälö ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

Paviljonki olisi maksettu kymmenessä vuodessa Verkatehtaan tukea korottamalla. Vastaavasti Verkatehtaan käyttöä ja kokousmatkailua Hämeenlinnaan olisi lisätty tuntuvasti. Suhteellisen pienellä satsauksella olisi elävöitetty kaupunkia ja tuotu alueelle lisää rahaa.

Kuntien taloutta on hoidettava taloudellisesti. Saituus ja näennäisleikkaukset eivät ole hyvää taloudenhoitoa. Menoja on punnittava niin, että toiseen vaakakuppiin asetetaan se, mitä rahalla saadaan. Päiväunet eivät saa painaa tässä vaa´assa.

Hämeenlinna on pyrkinyt hillitsemään menojensa kasvua suunnittelemalla uusia palvelurakennuksia. Turhan usein on ihastuttu suuruuden ekonomiaan ja unohdettu sen nurjat puolet.

Tekemistä voi tehostaa myös uudistamalla sitä. Hometalot huutavat, että jokin on pahasti pielessä.

Mainos