Kolumnit

Tässä on seuraavien eduskuntavaalien tulos

Viki Salonen

Politiikan spekulaattorien aikaa säästääkseni kerron jo etukäteen, kuinka seuraavissa eduskuntavaaleissa käy.

Vastoin tämänhetkisiä gallupkäyriä pääministeripuolueeksi nousee kokoomus. Tämä johtuu monesta pienestä osatekijästä.

SDP ei pysty täysin hyödyntämään oppositioaseman tarjoamaa paalupaikkaa, sillä se joutuu taistelemaan entistäkin tiukemmin myös vasemmistoliittoa, vihreitä ja perussuomalaisia vastaan.

Demarien gallupjohto perustuu perussuomalaisilta palautumassa oleviin ääniin, mutta tilanne voi muuttua, kun Jussi Halla-aho palaa Suomeen ja televisioon.

Demarien vasenta laitaa nakertava vasemmistoliitto tekee Li Anderssonin johdolla arvokasta työtä kokoomuksen hyväksi. Tämän vuoksi kokoomuslaiset eivät murjo Anderssonin epärealistisimpiakaan avauksia, kuten ehdotusta julkisen sektorin työntekijöiden työajan radikaalista leikkauksesta ilman palkanalennuksia.

Vihreät on puolestaan liukunut Touko Aallon komennossa niin vasemmalle, ettei puolue onnistu enää ryöstämään ääniä kokoomukselta – pikemminkin päinvastoin.

Sinisten kansanedustajilta vapautuvia ääniä valuu todennäköisesti enemmän kokoomuksen kuin demarien pussiin.

Entä mitä äänestäisi kokoomuksen hylkäämistä hautova liikkuva äänestäjä, kun Suomen puolueviidakon ainoa tyhjä tontti löytyy kokoomuksen oikealta puolelta?

Kepua? Vieläpä näin tuskaisan hallitustaipaleen jälkeen? Niinpä.

Kahden rintaman sote-sekoilu saattaa kääntyä jopa kokoomuksen eduksi, koska nyt se voi jeesustella, että puolueeseen mahtuu todistetusti erilaisia mielipiteitä.

Hallitusvaihtoehtoja vähentävät sinisten katoaminen ja se, ettei perussuomalaisia oteta enää minkäänlaiseen hallitukseen.

Jos kolmoseksi putoavan keskustan kannatus jää kovin kauas SDP:n kannatuksesta, todennäköisin vaihtoehto on vihreillä, RKP:llä ja hätätilassa kristillisillä ryyditetty sinipunapohja. Sen toimintakyky olisi jälleen suuri kysymysmerkki.

Jos ennustukseni menee metsään ja ykköseksi nousee sittenkin SDP, seuraava hallitus on ilman muuta punavihermultaa. On mahdotonta nähdä, että kokoomus päätyisi valtiovarainministeripuolueeksi punaviherkolmikon dominoimaan hallitukseen, jonka pitäisi muokata sote-uudistusta ja uudistaa sosiaaliturva.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic