Kolumnit

Tavaroista pitää päästä eroon hyvällä omallatunnolla

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Erittäin tehokas tapa tehdä kodin turhien tavaroiden inventaario on vaihtaa asuntoa säännöllisin väliajoin. Kun hoidat tavaroiden rahtaamisen lähes kokonaan omilla lihaksillasi, on turhan rojun hyvästeleminen tai niin sanottu konmarittaminen helppoa.

Luopuminen tarpeettomista tavaroista ei ole minulle vaikeaa. Se, miten pääsen niistä eroon mahdollisimman helposti ja nopeasti, on ongelma. Muuttokiire ja -väsymys laittavat kärsimättömän himoraivaajan pään kierroksille.

Turhia mappeja, kirjoja, kattiloita, astioita, kukkaruukkuja, ämpäreitä sekä lumilapio. En halua niitä enää varastoani täyttämään.

Itselle joutavasta eroon pääsemisen pitäisi olla yhtä helppoa kuin esimerkiksi muovin ja vaatteiden kierrätys. Optimaalista olisi, että voisin viedä ne, kellonajasta riippumatta, juuri sopivasti matkan varrella olevaan keräyspisteeseen, tunkea ne konttiin ja kaasutella pois. Koska olen laiska.

On niin helppoa heittää roinat sekajätteeseen. Myönnän, että osa tavaroista sinne päätyikin.

Ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja kiertotalous. Nuoret marssivat ilmaston puolesta ja samaan aikaan minä kolautan jäteastian kannen kiinni.

Pakostakin iskee syyllisyys.

Päätän, että jos olen kerran tavarat hamstrannut, on minun nähtävä niiden hävittämiseksi myös vaivaa.

Kyse on asenteesta.

Facebookissa on paikallinen roskalava-ryhmä, jossa tavarat vaihtavat omistajia ilmaiseksi. Ilmoitin sinne vanhan lipastoni tyrkylle. Vain muutama minuutti ja sain yv:n ja kuusi tuntia myöhemmin lipasto oli uudella omistajalla.

Homma hoitui uskomattoman helposti. Pienempien tavaroiden kanssa en halua kuitenkaan lähteä mahdolliseen av, yv tai milloin pääset hakemaan? -kierteeseen.

Muistelen kaiholla taloyhtiötä, jossa otettiin käyttöön kierrätysnurkkaus. Yllättävän moni tavaroista vaihtoi siellä omistajaa. Googlen mukaan Punaisella Ristillä on tavarakontteja, mutta ei Hämeenlinnan seudulla.

Kuljetan loput turhista tavaroista uuteen varastooni. Osa niistä kelpaa kierrätyskeskukseen, osa löytänee uuden kodin muualta. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Päivän lehti

20.2.2020