Kolumnit

Täysiä sienikoreja löytyy vain facebookista

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kävin ensimmäisen kerran sienimetsässä yli 20 vuotta sitten. Saaliina oli kolme ruttuista keltavahveroa ja yksi repeillyt mustatorvisieni, mutta minua ylpeämpää sienestäjää ei ollut nähty.

Sienet eivät koskaan päätyneet ruuakseni, sillä menin luonteelleni tyypillisesti kompuroimaan ja murskaamaan sienet takalistoni alle juuri ennen kuin saavutin kulkupelini.

Mitään hyötyä sienireissusta ei ollut, mutta muistan aina kauniin metsän, punaiset poskeni, rakkaiden ystävien puheen pulputuksen ja onnistumisen ilon.

Nyt olen aina pöpelikössä, kun se vain on mahdollista. Suosittelen kaikille.

En ole koskaan ollut metsän ystävä.

En rakentanut mäntyihin majoja tai poiminut ämpärikaupalla marjoja äidin apulaisena.

Meillä metsään liittyi aina hyötyajattelu.

Piti saada ilmaisia marjoja mehuja, hilloja ja kiisseleitä varten. Levätä sai ensimmäisen kerran vasta, kun ämpäri oli täynnä.

Tehokkuus vei minulta vuosikymmeniksi ilon suomalaisesta luonnosta, sillä en ole sitten murrosikäni poiminut marjan marjaa ämpäriin saatikka kuppiin.

Olen onnellinen, kun löysin metsän uudestaan.

Omassa satumetsässäni voin unohtua ihan vain kuljeskelemaan ja tiirailemaan oravien temmellystä. Joskus mussutan eväsleipiä pitkään ja hartaasti kivellä istuskellen.

Metsässä minulla ei ole kiire minnekään. Tärkeintä on hiljaisuus ja hyvä mieli.

Ainoa asia joka pilaa ihanan sieniretkeni, on some.

En voi sille mitään, että minua on alkanut ärsyttää yhä enemmän facebookin sienipostaukset, jossa tärkeintä ovat mahdollisimman suuret saaliit.

On tietenkin kivaa, että Tiina löysi tunnissa kaksi korillista herkkutatteja ja Jaana 25 litraa keltavahveroita puhumattakaan Piiasta, joka on taltuttanut syksyn ensimmäiset suppilovahverot.

Olen varmasti paha ihminen, kun en yhtään lämpene toisten onnistuneelle suoritussessiolle. Tunnen itseni päinvastoin todelliseksi luuseriksi, kun keittelen laihaa sienikeittoani.

Pieni perheeni suistuisi raiteiltaan, jos toisin kotiin ämpärikaupalla metsän kultaa.

Olen oikein tyytyväinen, kun saan pienen sienisaaliin. Köyhä saalis tarjoaa nimittäin monta tekosyytä tuleviin sienireissuihin.

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic