Kolumnit

Tervemenoa kansakunnan kusitolpaksi

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Veteraanipoliitikko, entinen kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) perusteli aikanaan varsin värikkäästi luopumistaan eduskuntatyöstä.

41 vuotta julkisena kusitolppana riitti Manniselle. Hänen mukaansa poliitikot joutuivat julkisen vainon kohteeksi, ja vaikka töitä tekisi kuinka, niin ei enää tunnu mukavalta. Mannisen purkauksen aikaan elettiin vuotta 2010.

Vuonna 2019 meno on entisestään raaistunut. Sosiaalisen median kanavat huutavat punaisina; median verkkokiihko on tiennyt sitä, ettei mihinkään ole aikaa perehtyä; vain otsikoita lukevalla kansalla ei ole kiinnostusta ottaa asioista selvää.

Tuloksena on suhteellisuustajun kadottanutta ja kammottavaa älämölöä, jossa totuudella ei ole juuri merkitystä.

Ilmavoimien ostamasta 120 euron diskopallosta tulee silloin elämää suurempi asia, jota verrataan puolen miljardin soteen, jota ei taaskaan saatu aikaan.

Muitakin esimerkkejä riittää yllin kyllin. Eräs hyvänpäiväntuttu meuhkasi Ville Niinistöstä, joka on kuulemma ajellut veronmaksajien piikkiin taksilla 1,2 miljoonan euron edestä.

No ei kai nyt sentään, tuumasimme, ja hyvänpäiväntuttu lähti asiaa googlaamaan. Jonkin lehtijutun perusteella Niinistö on ajanut taksilla 1 200 kertaa, mutta summista ei puhuttu mitään.

No, paljon kuitenkin herrat ajelevat, on kusitolpparaadin tuomio. Oma mielipide on oikein, koska mielipide ei voi olla väärin ja kaikilla saa olla mielipide.

Tonnit, miljoonat ja miljardit sekoittuvat ihmisten mielissä. ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”, lohkaisi kuolemattomasti perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, ja saattoi tahtomattaan osua asian ytimeen.

Mitä sillä on itse asiassa väliä, että Juha Sipilä (kesk.) olisi satumaisesti vielä rikkaampi, mikäli ei olisi lähtenyt politiikkaan? Vastustajien on mukavampi huudella, miten Sipilä on kahminut etuja itselleen, lähipiirilleen ja kannattajakunnalleen. Ja niin edelleen.

Että tervemenoa kansakunnan kusitolpaksi Arkadianmäelle. Mitä tahansa teettekin, se on kansan syvien rivien mielestä jo lähtökohtaisesti väärin. Sitä paitsi tienaatte liikaa, ettekä ymmärrä mistään mitään.

Eli vakaiden instituutioiden ja maailman onnellisimman maan perustan ovat luoneet hölmöt ja itsekkäät suomalaispoliitikot. Uskoo, ken tahtoo.

Päivän lehti

28.2.2020