fbpx
Kolumnit

Terveysasemista on päätetty jo kertaalleen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki pyrkii tasapainottamaan talouttaan ja suunnittelee sen vuoksi muun muassa Idänpään ja Ojoisten terveysasemien lakkauttamista ja toimintojen yhdistämistä pääterveysasemaan. Tässä ei ole Idänpään ja Ojoisten alueiden asukkaille mitään uutta.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto itse asiassa päätti saman asian jo vuoden 2015 talousarvion käsittelyn yhteydessä loppuvuodesta 2014.

Tuolloinkin alueiden asukkaat nousivat vahvaan vastarintaan. Uhattiin järjestää rollaattorimarsseja ja ihmeteltiin, mitä järkeä on lakkauttaa ne terveysasemat, joissa palvelut toimivat hyvin. Esimerkiksi Idänpäässä järjestetyssä asukasillassa muistutettiin, että on iso asia, että iäkäs ihminen pääsee rollaattorilla tai äiti lastenrattaiden kanssa kävellen terveysasemalle (HäSa 13.11.2014).

Samat perustelut pätenevät yhä. Osa tuolloisista kaupunginvaltuutetuistakin epäili, saavutetaanko toimintojen keskittämisellä toivottuja säästöjä. Mummojen ja pikkulasten siirtelyäkään ei nähty välttämättä järkevänä.

Esiin voidaan nostaa myös hämeenlinnalaisittain tärkeä pysäköintikortti. Jos palvelut viedään kävelymatkaa kauemmas, terveysasemalle mitä todennäköisimmin lähdetään omalla autolla.

Jokainen, joka on sattunut käymään päiväsaikaan Hämeenlinnan pääterveysaseman parkkipaikalla, tietää varsin hyvin, ettei siellä ole enää tilaa kahden uuden alueen asukkaiden lääkäri- ja terveydenhoitajakäyntien pysäköintiin.

Viisi vuotta on kulunut, mutta mitään ei ole tapahtunut. Siirron edellytyksenä edellisellä kertaa oli, että terveysasemille olisi remontoitu tilat pääterveysasemalta. Kun remontti viivästyi ja viivästyi, asia ilmeisesti vain haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Nyt terveysasemien lakkautuksesta aiotaan jälleen laatia selvitys, jonka pitäisi valmistua ensi toukokuuhun mennessä. Uuden selvityksen pohjaksi kaupungin virkamiesten kannattanee kaivaa esiin vuosien takaiset paperit.

Kokonaan eri asia on, kannattaako muuttoon ja tilojen muutostöihin uhrata voimavaroja nyt, kun koko pääterveysasemallekin haetaan lähivuosina mahdollisesti uutta paikkaa. Kannattaisikohan terveysasematkin yhdistää vasta sitten?

Menot