fbpx
Kolumnit

Tilannetaju työllisyydestä pettää pahasti

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa on jo täystyöllisyys ja työllisyys paranee edelleen. Yrityksillä on jo kova työvoimapula. Työllisyysasteen parantuminen tuo lisää verotuloja.

Mikään näistä väitteistä ei pidä enää paikkansa. Näillä teeseillä pyöritetään silti keskustelua.

Tilastoja luetaan virheellisesti tuijottamalla vain Tilastokeskuksen työllisyys- ja työttömyyslukuja. Työttömyys on edelleen ankara vitsaus, vaikka huhtikuussa virallisia työttömiä oli enää 220 000. Meillä oli myös 108 000 piilotyötöntä. Työvoimahallinnon tilastot kertovat, että 360 000 ihmistä on heidän listoillaan vailla oikeaa työpaikkaa.

Huhtikuussa työllisyys kääntyi laskuun ja työttömyys kasvuun. Hallitusneuvotteluissa leijutaan silti kuvitelmissa, että menoja voidaan kasvattaa, koska verotulot kasvavat.

Vaikka työllisyysaste hieman kasvaisikin, se ei enää toisi lisää verotuloja valtiolle ja kunnille. Työvoiman määrä nimittäin kääntyy vääjäämättä laskuun. Nykyiset verotulot voidaan säilyttää vain parantamalla työllisyyttä.

Työvoiman saatavuus oli hyvä, kun työttömiä oli käytännössä lähes puoli miljoonaa. Nyt kun työllisyys on parantunut, eräillä aloilla ja paikkakunnilla työvoiman saatavuus on heikentynyt.

Kun työnantajilta on kysytty millaisesta työvoimasta on pula, nousee kaksi ammattia yli muiden. Koodareita ja hitsareita ei ole saatavilla.

Digitaalisessa maailmassa ei ole kuviteltavissa tilannetta, että hyviä koodareita odottaisi oven takana. Työtöntä luokkahitsaria ei periaatteessa ole olemassakaan, koska työnantajan on huolehdittava säännöllisesti hitsaajan pätevöitymisestä.

On totta, että työvoima ja työpaikat eivät kohtaa hyvin. On kuitenkin yksipuolista väittää, että kyse olisi vain ihmisten työhaluttomuudesta.

Kajaanissa toimiva Skoda Transtech on julkisesti valittanut työvoimapulaa. Yhtiö aikoo silti käynnistää yt-neuvottelut ja lomauttaa työntekijöitään. Lomautuksia se perustelee töiden tilapäisellä vähenemisellä. Yritys on paikallinen esimerkki tilannetajun pettämisestä.

Köyhyyttä ehkäistään antamalla ihmisten tehdä tuottavaa työtä. Työnantaja huolehtii työvoimastaan pitämällä sen töissä. Valtio kantaa vastuunsa, jos se ei verota ihmisiä työttömiksi.

Menot