fbpx
Kolumnit

Tiukat pakarat

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetut kävivät viimeisimmässä kokouksessaan ihan aiheellista keskustelua velkaperinnästä. Yksinkertaistettuna ihmetys koski sitä, miten maksuvaikeuksissa elävä selviytyy perintätoimiston liki 100 euron laskusta, kun rahaa ei ole ollut alkuperäiseen 12 euron laskuun.
 
Tällaisella surkean matikkapäänkin räknäyksellä yhtälö on mahdoton.
 
Mihin tämä pikavippitalous oikein ehtiikään, vaikka lainsäätäjä kirjaa asetuksia toisensa perään vippauksen järkeistämiseksi ja hillitsemiseksi. Hyvin useinhan tämä maksukyvyttömyyskierre vauhdittuu juuri sillä vippirintamalla, kun kännykällä saa muutamista kympeistä satasiin, jopa tonneihin saakka uutta velkaa.
 
Saan itsekin säännöllisesti mitä kummallisimpia tarjouksia pikavipeistä. Ja kas kummaa, tarjoajina ovat usein “naiset”. Sähköpostiin ja kännykkään tulee viestejä Niina Mäkelältä, Päivi Karsikkaalta, Maria Lapiolta, Leena Heikkiseltä.
 
Kaikilla näillä tuttavallisesti minua lähestyneillä naisilla on “uskomaton tarjous”. Tarjous koskee vain rahaa, ei siis muuta.
 
Onko Niinan, Päivin, Marian ja Leena sekä kaikkien viestejä lähettäneiden “naisten” henkilöllisyys uskottava? No ei pirskatti vieköön ole. Mutta ilmeisesti suomalaisen “henkilön” tarjous on uskottavampi kuin jonkun vippilainoihin erikoistuneen yrityksen allekirjoituksella lähetetty viesti. 
 
Leena Heikkinen lähestyy juuri Sinua. Vau!
 
Yksi kaverini laski tässä taannoin ihan mielenkiinnosta, mitä tarjottu raha maksaa. Hurjimmassa tarjouksessa sai 600 euroa pariksi viikoksi ilman suurempia kuluja. Kuukauden vipille kaveri laski jo liki 800 prosentin vuotuisen koron. Sillä lailla sitä helppoa rahaa löytyy.
 
Ja ulosottomies kolkuttaa.
 
Kaveri ihmetteli, mitähän se eduskunta tulikaan päättäneeksi, kun puhuttiin maksimissaan alle 51 prosentin koroista.
 
Tarjouksia on toki monenlaisia, eivätkä kaikki korot ole tuota luokkaa. Arkitodellisuudessa monelle jää tosin selvittämättä, mikä se todellinen korko onkaan. Laskentakaaviot ovat vaikeita, huonolla matikkapäällä varustetulle mahdottomia.
 
Eikä siinä vielä kaikki.
 
Vastaavanlaisilta “henkilöiltä” tulee ilmoituksia “ilmaisesta” pelirahasta. Tarjotaan ilmaisia mitä eriskummallisiin pelikuvioihin, joita tavallinen tallaaja ei edes ymmärrä. Tunnin ilmainen pelioikeus on vielä käsitettävissä. Mutta ymmärtääkö tarjouksen hyväksynyt sitä, että tunnin aikana hänet pyritään koukuttamaan mahdollisimman tehokkaasti pelin jatkamiseen omin varoin. Tunteroisen jälkeen kelpaa vain raha.
 
Ja sitähän löytyy sieltä vippifimasta.
 
Ilmeisesti joku on tarkistellut ulkonäköäni, kun viimeisin saamani tarjous koski kuntoilua.
Tarjous koski lukemani mukaan niitä, jotka tykkäävät lyhyestä ja tehokkaasta treenistä. Yhden euron panostuksella saa dvd:n, joka opastaa hankkimaan ”Tiukat pakarat ja upeat reidet”.
 
Päätin säästää sen yhden euron.

Menot