fbpx
Kolumnit

Tohtorit, kenraalit ja muut hurmurit - Uskomattoman moni hurahtaa netin romanssihuijareihin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Netin romanssihuijarit lypsävät suomalaisilta ikäihmisiltä miljoonia euroja vuodessa rikollisliigojen saaliiksi.

Näin arvioi itsekin ikäihminen, 77-vuotias Tuula Visa, joka tekee vapaaehtoistyötä huijausten ja huijattujen parissa (HäSa 24.11.). Hän etsii ja käräyttää netin Adoniksia ja Afroditeja ja yrittää pysäyttää rikollisliigojen toimintaa.

Romanssihuijareista on ollut sen verran usein juttuja julkisuudessa, että ei voi kuin ihmetellä, kuinka moni edelleen sortuu heidän houkutuksiinsa.

Tai tässä tapauksessa pitäisi ehkä puhua niistä, sillä huijari ei useimmiten ole yksittäinen henkilö, vaan hyvin organisoitu liiga, joka tehtailee massaviestejä mahdollisille uhreille.

 

Aiemmin huijareita pörräsi riesaksi asti Facebookissa, mutta nykyisin myös Instagram on täynnä valeprofiileja. En tiedä, minkälaisia tarjouksia miehille tulee, mutta viisikymppiselle naiselle on tarjolla vaikka mitä.

Yhdysvaltain armeijan korkea-arvoiset upseerit, Syyriassa rauhanturvatehtävissä työskentelevät kirurgit, öljybisneksellä rikastuneet insinöörit, saudiprinssit, kokeneempaa seuraa arvostavat nuorukaiset ja leskeksi jääneet isukit ottavat yhteyttä päivittäin.

Mitä kertoo naisten oletetusta maailmankuvasta se, että nämä mitalit rintapielissään patsastelevat kentsut ja pehmonalleja profiileissaan viljelevät samettisilmät onnistuvat huijauksissaan?

 

Muutaman “herrasmiehen” kanssa olen sen verran viestitellyt, että jutun juoni on tullut tutuksi. Satunnainen tuttavuus muuttuu syväksi rakkaudeksi noin viiden viestin jälkeen, ja sen jälkeen olisikin ihanaa tavata.

Ainoa ongelma on, että äidin perinnön lunastamiseen tai kultaharkkojen muuttamiseen käteiseksi tarvitaan hieman alkurahoitusta, ja vain minä voin auttaa! Kieltävä vastaus aiheuttaa ankaraa syyllistämistä ja uutteraa vakuuttelua.

Mutta siis, ihan oikeasti arvon seniorikansalaiset! Kun seuraavan kerran joku povipommi tai kenraali lähettää kaveripyynnön Facebookissa tai viestin Instagramissa, sen voi muitta mutkitta poistaa.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun nettituttavuus alkaa kerjätä rahaa millä verukkeella tahansa, pitää älytä lyödä jarrut pohjaan.

Ikäihmisille järjestetään nykyisin monenlaista digiopastusta. Yhtenä oppitunnin aiheena voisivat olla netin romanssihuijarit.

Menot