fbpx
Kolumnit

Toimitusjohtajan pelisilmä petti pahemman kerran

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Miltä kuulostaisi seuraavanlainen konsepti: Kutsutaan väki koolle, jaetaan työntekijät värikoodien mukaisesti ryhmiin eli vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin?

Kehutaan vihreitä ja annetaan punaisten ymmärtää, että nämä myrkyttävät yrityksen sisältä päin ja saavat työkaverit voimaan pahoin?

Tehdään tämä kaikki avoimuuden nimissä ja ketään säästämättä?

Valitettavasti kyse ei ole huonosta vitsistä, vaan marraskuussa Helsingissä järjestetystä Instru Optiikan koulutustilaisuudesta.

Samanlaisia tilaisuuksia on järjestetty pitkin syksyä ympäri maata.

Instru Optiikka ja sen toimitusjohtaja Pasi Anttila joutuivat viikonloppuna täysin ansaitusti pienoisen myrskyn silmään, kun Taloussanomat tuli kertoneeksi Helsingissä järjestetyn koulutustilaisuuden metodeista.

Vielä lauantaina julkaistussa jutussa toimitusjohtaja Anttila puolusti valittua linjaa ja kommentoi Taloussanomissa, että kaikissa tilaisuuksissa on noudatettu ”scriptia” eli käsikirjoitusta, ”vitsejä ja esimerkkejä” myöten. Anttilan mukaan suoraa puhetta käytettiin tarkoituksella.

– Emme kaunistele esimerkeissämme, jotta saamme tietyn tunnetilan aikaiseksi, hän kertoi Taloussanomille.

Myöhemmin samaisena lauantaina Anttila joko itse ymmärsi virheensä tai joku sai hänet järkiinsä.

Instru Optiikan verkkosivuilla julkaistiinkin asiakkaille suunnattu tiedote, jossa toimitusjohtaja kertoi pyytäneensä koko henkilökunnalta anteeksi.

“Myönnän, että valintamme toteuttaa ryhmäjako tällä tavalla oli epäonnistunut. Pyydän anteeksi ryhmäjaon toteutusta ja kovia sanavalintojani tilaisuuksissa ja otan virheistä opikseni.”

Anteeksipyynnössä parasta oli se, että se oli tehty eikä se sisältänyt yhtään “jos”-sanaa.

On uskomatonta, että vielä 2020-luvulla on yritysjohtajia, jotka eivät ymmärrä henkilöjohtamisen alkeista yhtikäs mitään.

Että on johtajia, jotka kuvittelevat, että avoimuuden nimissä voi sanoa mitä tahansa ja että yritystä voi johtaa ihmisiä nöyryyttämällä.

Ihmetyttää vain, millainen kulttuuri talossa vallitsee, jos kukaan ei uskalla, halua tai ymmärrä kyseenalaistaa näin katastrofaalisen huonoa ideaa ennalta.

Menot