Kolumnit

Toisen menopeli on toisen valuuttaa

Mistä tietää, että kiihkein pyöräilykausi on käynnissä? Esimerkiksi siitä, että saatat löytää polkupyöräsi netistä – ilman, että olet sitä itse pannut sinne myyntiin.

Pyörän hävitessä verkon myyntipalstoja onkin syytä tutkailla erityisellä valppaudella.

Hinta on yleensä sen verran kohdallaan, että suhteellisen rehellinenkään kansalainen ei sitä ehkä voi vastustaa. Huolimatta siitä, että kiinni jäädessään varastetun tavaran ostaja syyllistyy kätkemisrikokseen.

Kun oma menopeli löytyy myydään-palstalta, ei ensimmäisenä kannata suunnata turpakäräjille. Pahimmassa tapauksessa voi joutua maksamaan tai vastaanottamaan korvauksia kivusta ja särystä.

Voro käy nykyisin fillarin kimppuun röyhkeästi keskellä kirkasta päivää. Usein se johtuu pyöräilijän omasta huolimattomuudesta – fillari ei ole lainkaan lukossa tai se on lukittu puutteellisesti.

Pelkästään Suomessa vieraan ihmisen matkaan lähtee lähes 20 000 polkupyörää vuodessa. Aina vaijerilukkoa ei tarvitse pätkäistä. Kannattaakin varautua siihen, että telineeseen etu- tai takapyörästä kiinnitetystä polkupyörästä jää voron jäljiltä muistoksi vain lukittu etu- tai takapyörä.

Nyrkkisääntönä on, että varasta ainakin hidastaakseen tuplalukitukseen kannattaisi satsata noin 10 prosenttia polkupyörän myyntiarvosta.

Varkaat ovat erityisen persoja varsinkin Jopon suhteen. Ehkä siksi, että se on Jokaisen Polkupyörä.

Minne ne kaikki kymmenettuhannet vuosittain varastetut pyörät katoavat? Siihen tuskin koskaan saadaan selvää vastausta, sillä polkupyörävarkauksista poliisi pystyy selvittämään vain murto-osan.

Tosiasia kuitenkin on, että vaikka polkupyöräsi ei kelpaisi liigalle, korjaisi sen mielellään talteen rahan tarpeessa oleva tuntematon jalankulkija. Fillari on valuuttaa, jonka voi vaihtaa vaikka huumeisiin.

Erona on, että kuka tahansa ei hartiavoimin katko järeää u-lukkoa edes voimapihdeillä, mutta halpisvaijerin voi hennompikin voro jyrsiä poikki säie kerrallaan vaikka kynsileikkurilla kuin mikäkin MacGyver.

Varastettu menopeli saattaa hyvällä tuurilla löytyä ojanpohjasta, jonne sen on kotimatkalleen lainannut ryyppymies hylännyt.

Varaudu kuitenkin siihen, että se on jo jälleenmyyty yhtenä kappaleena tai osissa.

Asiasanat

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic