Kolumnit

Tokihan anot ensin viranomaiselta luvan?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tiesittekö, että valkoposkihanhia ei saa hätistellä omin luvin, vaikka rannat täyttyisivät lintujen ulosteesta, vapaa-ajan viettopaikat menisivät hetkellisesti käyttökelvottomiksi ja vaikka valkoposkihanhi on vuosikymmenessä runsastunut valtavasti?

Hätistelyyn tarvitaan nimittäin lupa, ja tällaiset poikkeusluvat myöntää tässä maassa Varsinais-Suomen ely-keskus. Muilta kuin luvan saaneilta toimijoilta häirintä on kiellettyä.

Kuka tahansa ei siis saa antaa koiransa jahdata valkoposkihanhia edes hihnassa. Ennen poikkeusluvan mahdollista myöntämistä ely-keskus tekee arvion häirintäpaikan merkityksestä hanhien elinkierrolle.

Hesarin uutinen (HS 17.7.) valkoposkihanhien hätistelystä naurattaa ensin, mutta ihmetyttää sitten.

Suomessa on siis pitkälle ja kalliisti koulutettuja ihmisiä, ja me olemme luoneet sellaisen järjestelmän, jossa toiset pitkälle ja kalliisti koulutetut pohtivat, voiko rannan käyttökieltoon likaavan valkoposkihanhiparven hätistää kauemmaksi.

Verovarat ovat siis ainakin käytössä. Jos eivät kovin hyvässä, niin ainakin rahaa palaa.

Yleisessä tiedossa ei muuten taida olla, saako hätistelyyn, oman koiran oikeuteen tai syntiin langeta edes omassa rannassa ilman Varsinais-Suomen ely-keskuksen virallista poikkeuslupaa.

Ehkä Varsinais-Suomen ely-keskus lähettää kyseisestä asiasta virallisen tiedotteen sen jälkeen, kun tiedoteluonnos on ensin hiottu lausuntokierrosten ja komiteamietintöjen jälkeen julkaisukuntoon ja ylijohtaja on lyönyt tiedotteeseen leiman.

Itse olen todennäköisesti syyllistynyt ainakin välillisesti valkoposkien hätistelyyn, mutta kyseinen rikos on kaiketi jo vanhentunut.

Noin kolmevuotiaana yksi lapsistani nimittäin hätisteli useinkin valkoposkihanhia, enkä pitänyt häntä edes hihnassa saati neljän seinän sisällä. Palkintona oli lenkkareiden pohjat täynnä sitä itseään.

Huonot vitsit sikseen, kyse ei ole valkoposkihanhista vaan maalaisjärjen ja verovarojen käytöstä.

Jos joka ikiseen asiaan vaaditaan tällainen ruljanssi ja viranomaismaraton, loppuvat kansalaisten rahat ja hermot. Ja jos kodin välikatolla tuhoja aiheuttavan oravan listimisestä tulee sakkoja, menee vielä lainkunnioituskin.