Kolumnit

Törpön pyöräilijän tunnustuksia

Liikennesääntöihin tulee suhtauduttua pyöräilijänä lepsummin kuin autoilijana.

Havahduin tähän heinäkuussa, kun Aamulehti julkaisi nettisivuillaan videon eräästä läheltä piti -tilanteesta (24.7.). Video näytti, kuinka yksisuuntaista katua väärään suuntaan ajava pyöräilijä oli vähällä jäädä risteykseen tulevan taksin alle.

Sen nähtyäni tajusin, etten ollut tullut aiemmin ajatelleeksi, ettei polkupyörällä tosiaankaan saa ajaa yksisuuntaisella kadulla moottoriliikenteen vastaiseen suuntaan. Autoillessa väärään suuntaan ajaminen ei kävisi edes mielessä.

Suoritin ajokorttini seitsemän vuotta sitten. Sitä ennen hankin mopokortin, joten olen harjoitellut liikennesääntöjä ja todistettavasti osannutkin ne riittävän hyvin pari kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vaikka säännöt ovat hyvin muistissa, niitä ei tule noudatettua pyörän satulassa yhtä tunnollisesti kuin auton ratissa.

Ehkä kyse on jonkinlaisesta alitajuisesta oletuksesta siitä, ettei kevyellä kulkupelillä voi tehdä niin pahaa vahinkoa kuin raskaammalla.

Tarkemmin ajateltuna siinä ei ole mitään järkeä, sillä liikennesäännöt laiminlyövä pyöräilijä riskeeraa ennen kaikkea oman terveytensä. Auton kanssa kolaroidessaan pyöräilijä on aina alakynnessä.

Minun lisäkseni on monia muitakin törppöjä pyöräilijöitä, jotka polkevat silloin tällöin suojateillä ja päin punaisia. Todisteita löytyy esimerkiksi Facebookin avoimesta ”Kusipäisten pyöräilijöiden bongausryhmästä”.

Me välinpitämättömät suhaajat lienemme yksi syy siihen, miksi osa väestöstä suhtautuu vihamielisesti kaikkiin pyöräilijöihin. Räikein esimerkki pyörävihasta on vuonna 2015 Helsingissä sattunut kuolemantapaus, joka aiheutui kimpaantuneen autoilijan kiilattua ja äkkijarrutettua pyöräilijän eteen.

Typerästä käytöksestä pitääkin moittia, mutta liikenneraivo ei saisi koskaan yltyä vahingontekoihin eikä kokonaista liikkumistapaa ole syytä tuomita muutaman tomppelin tähden. Polkupyörä on kuitenkin yksityisautoa näppärämpi, edullisempi, ympäristöystävällisempi ja terveellisempi kulkuväline.

Jotta pyöräilymahdollisuuksia haluttaisiin ja voitaisiin kehittää, meidän pyöräilijöiden tulee katsoa peiliin ja alkaa noudattaa liikennesääntöjä samaan tapaan kuin muilla tavoin liikkuessamme.

Päivän lehti

11.7.2020