Kolumnit

Traumatisoitunut Israel olisi tarvinnut lapsena rajoja

Israelilainen Netta Barzilai voitti muutama viikko sitten Euroviisut me too -kampanjasta ja naisten voimaantumisesta kertovalla kappaleella Toy. Hän oli ylivoimainen yleisön suosikki.

Barzilailla oli esityksessä päällään kimono, vaikka kappaleen ainoa yhteys Japaniin on lyriikoissa kerran mainittu Pikachu. Voiton jälkeen alkoivat syytökset kulttuurisesta omimisesta.

Vihdoin, ajattelin. Onhan se nyt reilua, että Barzilai nostetaan tikunnokkaan, kun niin tehdään kaikille muillekin omijoille.

Kimonoa suurempi huolenaihe on ollut ensi vuonna Israelissa järjestettävät viisut. Joidenkin yleisradioyhtiöiden halutaan boikotoivan kisoja valtion sotatoimien takia. Aktiivisinta keskustelu on ollut Islannissa.

Liikehdintä on ollut kansainvälisellä tasolla kuitenkin melko pientä. Eivät kimono tai veriteot Israelin viisuvoittoakaan estäneet, ja eiköhän Islantikin nähdä lopulta ensi vuonna appelsiinimaassa. Jos kyseessä olisi Venäjä, olisi tilanne eri.

 

Eurooppa ei ole tarpeeksi ankara Israelille, oli kyse sitten politisoituneista Euroviisuista tai Gazan iskuista.

Yhdysvaltojen Israel-myönteisyys on syistä yksi, mutta toinen on holokausti.

Natsi-Saksa murhasi toisen maailmansodan aikana yli kuusi miljoonaa juutalaista. Heidän kohtalostaan tunnettiin ymmärrettävästi suurta surua – ja vastuuta.

Niinpä Yhdistyneet kansakunnat halusivat antaa juutalaisille osan Palestiinasta omaa valtiota varten. Se oli luvattu heidän kansalleen ensin ikivanhassa kirjassa ja myöhemmin brittien Balfourin julistuksessa.

Tämä ei palestiinalaisille käynyt, sillä he eivät halunneet jakaa aluetta. Syttyi sota, jonka juutalaiset lopulta voittivat, ja Israel nappasi itselleen koko alueen. Nyt he hallitsevat aluetta keinoja kaihtamatta, sortaen palestiinalaisia.

 

Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin olisi pitänyt puuttua vahvemmin sen alussa. YK ei olisi saanut valita sellaista ratkaisua, joka ei tyydyttänyt molempia kansoja.

Valtiojohtoinen, raju kritiikki Israelia kohtaan merkitsisi länneltä oman virheensä myöntämistä. Sitä ei tule tapahtumaan hetkeen. Ei ainakaan niin kauan, kun Yhdysvallat on de facto maailman johtaja.

Israelia pitäisi arvostella samoin perustein kuin muitakin valtioita. Ehkä silloin syntyisi vähemmän kyseenalaisia viisuesityksiä ja sota voisi loppua.