Kolumnit

Trumpin kaudesta voi olla myös hyötyä

Suomessakin on kirjoitettu kohta kahden vuoden ajan lukemattomia sisällöltään samankaltaisia kolumneja ja muita kirjoituksia Donald Trumpin katastrofaalisuudesta Yhdysvaltojen presidenttinä.

Unohdetaanpa hetkeksi twiitit ja katsotaan kiihkottomasti, mitä tuo Valkoisen talon suuri yksinkertaistaja on saanut aikaan ja miten nuo teot suhteutuvat Suomen innokkaimpien Trump-kriitikkojen omiin poliittisiin linjauksiin.

Trumpin merkittävin saavutus on ollut suuri verouudistus. Se kevensi käytännössä kaikkien kansalaisten ja varsinkin yritysten verotusta. Yhteisövero laskettiin lähes yhtä alas ja samoilla vankoilla perusteilla kuin Suomessa Jutta Urpilaisen (sd.) valtiovarainministerikaudella.

Verotulojen vähintään tilapäisen notkahduksen Trumpin hallinto kuittasi alijäämää ja samalla valtionvelkaa paisuttamalla, ei julkisen sektorin menoleikkauksilla. Myös Suomen valtio on usean peräkkäisen hallituksen voimin päättänyt elää velaksi, nyt jo kovimmassa noususuhdanteessakin.

Trump vastustaa vapaakauppaa, suuryritysten verokikkailua ja globalisaation lieveilmiöitä kuten työpaikkojen karkaamista ulkomaille. Hän on arvostellut kovasanaisesti USA:n sotilaallisia interventioita, erityisesti George W. Bushin hallinnon aggressiivista ulkopolitiikkaa, ja ylipäätään puuttumista kaukaisten maiden asioihin. Hän on väläytellyt Naton roolin pienentämistä ja ollut hyvää pataa Kremlin kanssa.

Kuulostaako tutulta? Niinpä. Loogisesti ajatellen varsinkin Yhdysvalloille allergisimpien vasemmistolaisten – TTIP-sopimusta vastaan möykänneistä mielenosoittajista Tarja Haloseen – pitäisi heittää riemuvolttia, kun supervallan johtajana häärää hahmo, joka mieluummin vesittää vapaakauppasopimukset ja ryhtyy tullitaistoihin kuin edesauttaa markkinatalouden esteiden purkamista.

Trumpin kausi voi olla lopulta terveellinenkin taka-askel, joka jää vain surkuhupaisaksi alaviitteeksi Yhdysvaltojen historiaan. Hänen valintansa kirkasti sosiaalisen median voiman ja demokratian sudenkuopan. Trumpin Venäjä-kytkyjen viranomaistutkinta, amerikkalaismedioiden massiivinen Trump-kritiikki ja presidentin heikoimpien ehdotusten kaatuminen puolestaan osoittavat, että Yhdysvaltojen demokratia ja sananvapaus kestävät kohtalaisen hyvin jopa Trumpin tasoisen hassin.

Toista kertaa tällaista seppää ei presidentiksi valita.

Päivän lehti

24.1.2020