Kolumnit

Kolumni: Tsaarin kuriirille miljoonan palkka monopolin vaalimisesta

Postin toimitusjohtajalla on vuodessa miljoona-ansiot. Samaan yltävät vain Suomen kaikkein suurimpien pörssiyhtiöiden ykkösjohtajat osakepalkkioineen.

Ei ihme, että syntyi räikeä ristiriita, kun Posti aikoi alentaa jakajiensa palkkoja siirtämällä heidät työnantajalle edullisemman työehtosopimuksen alle.

Surullista on, että poliitikot heräävät vasta, kun Postin asiat ovat olleet pitkään retuperällä ja nousee julkinen kohu.

 

Suomen valtio maksaa korkeimmat palkat monopoliensa johtajille. Postin, Veikkauksen ja VR:n johtajilla on toki töitä, mutta on aivan eri asia johtaa pörssiin listattua kansainvälistä suuryritystä kuin vanhaa valtion laitosta.

Tuntuu, että monopoliyhtiöiden johtajien tärkeimpänä tehtävä pidetään monopolin säilyttämistä keinolla millä hyvänsä. Ehkä jetset-palkatkin maksetaan siitä.

Valtion vähittäismyyntimonopoli Alkon toimitusjohtaja ei ansaitse yhtä hyvin kuin Postin ja VR:n johtajat. Viinan jakaminen janoisille on kuitenkin yksi maailman helpoimmista työtehtävistä. Kilpailijat voivat vain kadehtia, että joku saa tästä kaksi kertaa pääministeriä korkeampaa kuukausipalkkaa.

 

Veikkauksen asemaa on pönkittänyt usko, että urheilu, kulttuuri ja erilaiset yleishyödylliset järjestöt eivät saa yhtä paljon rahaa, jos Veikkauksen monopoli murretaan.

Pelimonopolin innokkaimpia kannattajia ovat olleet urheilujohtajat ja kulttuurivaikuttajat. He ovat kiinnittäneet taloudelliset etunsa yhden käden rosvoon.

Veikkauksen ristiriitainen asema luo oksettavan asetelman. Johtajat saavat bonuksia sitä enemmän, mitä enemmän peliriippuvaiset eläkeläiset hakkaavat rahojaan markettien pelikoneisiin. Valtio on saanut säilytettyä Veikkauksen monopolin väittämällä, että se ehkäisee pelihaittoja.

Tämän kaiken kunniaksi kilistellään Veikkauksen Saariselän majalla toisen monopoliyhtiön juomia.

Poliitikot ja valtiovalta eivät ole kyenneet reagoimaan maailman muutokseen. Posti ei ole enää pitkään aikaan ollut tsaarin kuriiri, mutta kaukaiset rakenteet laitoksessa on säilytetty.

Työntekijöiden etua ei olisi pitänyt unohtaa. Monopolien työntekijöiden etu olisi jo kauan aikaa sitten ollut, että laitosten toiminta nykyaikaistetaan.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic