fbpx
Kolumnit

Tuhkarokosta näppylöitä vielä vuosien jälkeen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Minä saan näppylöitä aina, kun tiedotusvälineissä kerrotaan tuhkarokkotapauksista. Varsinaisen rokon olen neuvolakortin mukaan sairastanut kolmivuotiaana, eli olen taudista onnellisen muistamaton mutta myös vastustuskykyinen.

Vesirokon ja varsinkin sikotaudin sairastin isompana, eli ne muistan itsekin, enkä mitenkään hyvällä. Siksi minun on hyvin vaikea ymmärtää rokotusvastaisuutta.

Kun oman lapset olivat pieniä, en kertaakaan epäröinyt, kun oli rokotusten aika. Tietysti tuntui kurjalta, kun rokotus selvästi sattui ja varsinkin pieni vauva voi olla kiukkuinen ja kuumeinenkin rokotuksen jälkeen. Silti punnitsin sen pienemmäksi pahaksi kuin sen, että rokottamaton lapsi sairastuisi vakavasti.

Viime viikolla uutisoitiin lähes samana päivänä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkistamasta rokotuskattavuusselvityksestä että kahdesta pirkanmaalaisesta nuoresta aikuisesta, jotka olivat saaneet tuhkarokkotartunnan ulkomaanreissulla. Kumpaakaan ei ollut rokotettu rokkoa vastaan.

Kun moni ennen hyvinkin tuhoisa sairaus on voitettu rokotusten ansiosta, on helppo tuudittautua siihen, ettei tauteja enää ole. Tuhkarokko toimii esimerkkinä siitä, että voitettuina pidetyt sairaudet palaavat helpostikin, jos niitä vastaan ei suojauduta.

Rokotuskattavuus on selvityksen mukaan Suomessa edelleen hyvä. Rokotusten yhteydessä puhutaan ns. laumasuojasta eli siitä, että kun suurin osa väestöstä on rokotettu, se suojaa myös rokottamattomia tartunnoilta.

Vaikka tilanne on hyvä, asiantuntijoiden mukaan on huolestuttavaa, että rokotteista ammennetaan tietoa muun muassa sosiaalisesta mediasta. Silloin lääketieteen ammattilaisten rinnalla “tietäjinä” esiintyy kirjava joukko mutu-tuntijoita, ja keskustelu ajautuu helposti hakoteille.

Viime viikolla julkaistiin kolmaskin uutinen, joka liittyi tavallaan myös rokotuksiin. Torstaina julkistettiin Suuren journalistipalkinnon saajaehdokkaat. Vuoden journalistiksesi teoksi on ehdolla vastalaake.fi-sivusto, jonka mottona on “Tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan”.

Sivustolla käsitellään virheelliseksi epäiltyjä terveysväittämiä ja selvitetään niiden todenperäisyyttä. Ainakin minulle maistuu tällainen vastalääke.

Menot