Kolumnit

Tuhotut divisioonat hyökkäävät ja hullu lupaus sängyn alta

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Professori Vesa Puttonen kertoi Sijoittaja 2019 -tapahtumassa hävinneensä 80 000 euroa, kun hän osti Kreikan valtion lainapapereita.

Puttonen ei aio enää koskea valtionlainoihin. Riskit ja tuotot ovat irtautuneet toisistaan. Asiantuntijamme on vihdoin huomannut markkinoiden hulluuden.

Saksan 30 vuoden velkakirja on ollut tänä vuonna ehkä koko maailman tuottavin sijoitus. Jättituotto syntyi, kun lainan korko painui viime vuoden lähes 1 prosentin tasolta negatiiviseksi tänä vuonna.

Yksityiset sijoittajat, jotka eivät ole ”lopullisesti menettäneet järkeään”, kiertävät kaukaa moiset lainat. Toista ovat ammattilaiset, jotka käyttävät muiden rahoja.

Tunnettu salkunhoitaja kertoi, miten korkopapereihin sijoittavat kollegat tuskailevat maailman mielettömyyttä. Miten hoitaa asiakkaiden varoja, jos ne on lainattava miinuskorolla?

Salkunhoitaja kertoi antaneensa neuvon, joka vain kasvatti turhautumista.

– Ostakaa Itävallan sadan vuoden velkakirjoja. Kun ne erääntyvät, kukaan ei muista, miksi joku hullu on tehnyt tuollaisia sijoituksia.

Konkurssin partaalla horjuvat italialaiset pankit imuroivat Italian valtion velkakirjoja. Italian pankit eivät voi rahoittaa yrityksiä ja niiden investointeja, koska se söisi edelleen niiden vakavaraisuutta. Eurovaltion velkakirjat eivät syö.

Mitä sanoo Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi pankeista, jotka kärsivät nollakoroista.

– EKP:n tehtävänä ei ole huolehti pankkien voitoista.

Kun asiat ovat menneet kunnolla pieleen, päättäjillä on tapana lopulta vielä kunnolla vakuuttaa, että kaikki on hyvin. Syvimpiä romahduksiamme on siivittänyt lausunto: Suomi pääsee kuin koira veräjästä.

Suomessa Antti Rinteen (sd.) hallitus kasvattaa julkisen talouden alijäämiä urakalla samalla, kun talous sukeltaa ennestäänkin heikoilta kantimilta. On helppo kuvitella, että Rinne huutaa vielä sängynkin alta lisää menoja ja veroja, kun maa on jo konkurssissa.

Pääjohtaja Draghi alentaa korkoja senkin jälkeen, kun kukaan ei halua euroja.

Vihollisen joukot saavuttivat Berliinin. Bunkkerissaan johtaja Adolf Hitler määräsi vastahyökkäykseen divisioonat ja armeijakunnat, jotka oli jo tuhottu.

Menot