Kolumnit

Tulpat korvissa omassa kodissa

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Helsingissä, tuossa ikuisen asuntojen arvonnousun Onnelassa, sirkkelit soivat kukonlaulun aikaan eikä työmaan melu laannu välillä edes viikonlopuksi.

Monet Jätkäsaaren asukkaat elävät vielä kymmenen vuotta keskellä työmaata.

Näin kertoi tammikuussa Jätkäsaareen muuttanut Aki Pajunen (HS 1.8.), joka on täysin kyllästynyt kotinsa ulkopuolella toistuvasti aikaisin aamuisin ja viikonloppuisin meluavaan työmaahan. Kaikki aamut ovat lähtökohtaisesti pilalla.

Entä miten korvat soivat ihanassa Käpylässä? Ainakin raitiovaunu ykkönen osaa ilmeisesti tehdä itsensä kunnolla tiettäväksi.

Olemassaolostaan se kuulemma ilmoittaa Pohjolanaukiolta lähtiessään ulvomalla koko liikenneympyrän pituudelta, aina Pohjolankadun alkuun asti.

Korvia vihlovaa pyörien kirskuntaa kaartuvia raiteita vasten kuullaan arkisin aamuviidestä alkaen muutaman minuutin välein.

Tämän jälkeen ääni kuuluu päivän mittaan noin 10 minuutin välein aina iltaan, noin kello 21:n tietämiin saakka.

Sietämättömästä kirskunnasta todisti samassa lehdessä Satu Koskimies.

Perisuomalainen vastaus Pajuselle ja Koskimiehelle olisi, että muuta muualle, mene maalle, oma on valintasi, mitäs siinä valitat.

Tällaisia palautteita on tullut myös Mellakan järjestelyistä ja melusta kritiikkiä antaneille hämeenlinnalaisille keskusta-asukkaille.

Palautteiden ja muuttoneuvojen ehdottomuus tuntuu kohtuuttomalta ja ei-rakentavalta. Toisen tilanteeseen asettautuminen ja kummankin osapuolen näkökantojen ymmärtäminen loistavat poissaolollaan.

Tietysti keskusta-asumisessa pitää sietää enemmän kuin maaseudulla, jossa on torppa tuolla ja seuraava kilometrin päässä, mutta mihin raja vedetään?

Jonkinlaiseen aikuismaiseen ratkaisuun ja ymmärtävään yhteiseloon festareiden järjestäjien – samoin kuin rakentajien Helsingissä – kannattaisi päästä lähiasukkaiden kanssa.

Takavuosina Raumalla juhannusjuhlat keräsivät kymmeniätuhansia juhlijoita ja meno oli holtitonta örvellystä. Sitä ymmärrettiin aikansa, mutta sitten asukkaiden mitta tuli täyteen. Festarit siirrettiin Poriin. Viimeinen pisara oli kolme nuorta ruumista.

Menot