Kolumnit

Työttömien järkyttävä tilanne piilotetaan maton alle – Tilastonikkaroinnilla tuetaan kikkatyöllistämistä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tilastokeskus kertoo, että työllisyysaste laski elokuussa 2,1 prosenttiyksikköä 71,5 prosenttiin. Luku ei hätkähdytä tavallista kansalaista.

Työllisyysasteesta ryhdyttiin puhumaan, kun työttömyydestä ei päästy eroon. Työttömyyden inhimillisen tragedian työllisyysaste unohtaa täysin.

Työttömyydestä nimetään mielellään vain Tilastokeskuksen työttömyysprosentti. Luku sinänsä on luotettava, mutta pitäisi kurkistaa maton alle, miten se lasketaan.

Tilastokeskus hyväksyy työttömiksi vain kokopäiväisesti ilman työtä olevat ja aktiivisesti työtä hakevat. Lyhytkin työhetki tekee työttömästä työllisen. Kolmeksi kuukaudeksi lomautettu ei ole työtön.

Tilastokeskus siirtää piilotyöttömiksi ne, jotka eivät ole neljään viikkoon hakeneet aktiivisesti töitä. Syrjäytyneet, turhautuneet ja toivonsa menettäneet eivät kelpaa työttömiksi.

Kun Tilastokeskuksen elokuun työttömät ja piilotyöttömät lasketaan yhteen, saadaan 334 000 työtöntä Suomeen. Luku alkaa vaikuttaa jo hälyttävältä.

Järkyttäviä ovat vasta työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työttömyysluvut. TEM:n työnvälitystilaston mukaan elokuussa oli työttömiä työnhakijoita 330 000. Ministeriön palveluissa, esimerkiksi tukityöllistyksessä, oli 106 000 henkilöä. Kirjoilla oli siten yhteensä 436 000 ihmistä.

Nämäkään luvut eivät sisällä kaikkia työttömiä. Ryhmälomautettuja ei kirjata työttömiksi. Opiskelunsa päättänyt ei välttämättä pitkään aikaan kelpaa kortistoon.

Työllisyysastetta nostettiin parantamalla keski-ikäisten ihmisten työllisyyttä. Se tehtiin tukkimalla kaikkien heppoisimmat reitit ennenaikaiselle eläkkeelle. 55-vuotias pääsi työttömyysputkeen ja -eläkkeelle 1990-luvulla.

Työttömyyden vähättely antaa mahdollisuuden väittää, että kyse on vain rakenteellisesta työn ja ihmisen kohtaamisongelmasta. Rakenteellinen ongelma voitaisiin ratkaista yhtä yksinkertaisilla hallinnollisilla päätöksillä kuin keski-ikäisten alhaista työllisyyttä.

Työttömyyden poistamiseksi talouden pyörät pitäisi saada pyörimään paljon nykyistä voimakkaammin. Työttömien edun nimissä tarvitaan myös työntöä töihin.

Kikkatyöllistäminen ja tilastonikkarointi eivät auta työttömiä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic