fbpx
Kolumnit

Umpiväsyneitä miljonäärikandidaatteja

Petri Hakala

Perinteinen käsityksemme huippu-urheilusta joutuu koville. Elektronisen urheilun parhaat elävät ja harjoittelevat kuin muiden lajien ammattilaiset. Vain hiki puuttuu.

Pelaaminen siirtyy taskuun. Mobiilipeleistä syntyy jo yli puolet koko maailman pelituloista. Näillä peleillä on merkitystä myös kansantalouteen. Suomalaiset pelejä kehittävät yritykset pärjäävät kovassa kilpailussa. Kaikki muistavat Angry Birdsit ja Supercellit. Lisää vastaavia menestystarinoita on tulossa.

Itse elektronisen urheilun huipuista on samaan aikaan leivottu useita miljonäärejä. Suomessa on jo tuhansia kilpapelaajia. Heistä kymmeniä pelaa ammatikseen.

Ammattilaispelurit näyttävät aivan tavallisilta nörteiltä, mutta harjoittelevat joko yksin tai joukkueena helposti työviikon tuntien verran viikossa. On selvää, että myös fysiikan on oltava kunnossa. Keskittymisen herpaantuminen esimerkiksi strategiapelissä ei lyö leiville.

Elektroninen urheilu on selvästi tullut jäädäkseen. Veikkaus on ottanut pelit mukaan vedonlyöntikohteekseen. Armeija on hyväksynyt elektronisen urheilun lajikseen Urheilukouluun. Kilpapelaajat voivat näin suorittaa varusmiespalveluksensa kuten muut urheilijat.

Pelaaminen huipulla tuo henkistä kestävyyttä ja opettaa toimimaan joukkueessa. Vallan hyviä oppeja työelämääkin varten.

Joutuu tämä setä valitettavasti tässäkin ilmiössä varoittelemaan. Lajin emämaassa Etelä-Koreassa parhaat pelaajat poltetaan loppuun muutamassa vuodessa.

Pelkästään fysiikalle on staattinen istuminen tuntitolkulla raakaa leikkiä. Vauriot voivat tulla eteen vasta vuosien päästä.

Joko huipulle miljoonien perään pyrkivät pelurit tai muuten vain aikaansa kuluttavat nuoret ovat usein niin koukussa uusiin peleihin, että nukkuminen unohtuu.

Teinipoikien vanhemmat tunnistavat kyllä tämän ilmiön. Miten pitää yhteistyössä nuorukaisen kanssa pelaamisen, koulun, kaverit ja harrastukset tasapainossa?

Nettipelaamisessa suomalaiset nuoret NHL-miljonäärit eivät ole parhaita esikuvia. Saattaa se toki olla terveempi riippuvuus kuin aiemmilla sukupolvilla.

Liika pelaaminen vaikuttaa aivoihin. Aivot eivät lepää, vaikka ihminen ehtisi nukkua muutaman tunnin.

Tämä ei voi olla vaikuttamatta koulumenestykseen, harrastuksiin ja ihmissuhteisiin.

Menot