fbpx
Kolumnit

Unelmahötöstä tuli pääministerin tyylilaji – Omistajaohjaus vain toi esiin linjattomuuden

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ei ole sattumaa, että valtion omistajaohjaus lopulta kaatoi Antti Rinteen (sd.). Omistajaohjaus on konkreettista kuten aito liiketoiminta. Kun hallituksella ja sen ministereillä ei ole linjaa, on vaikea puhua ja tehdä päätöksiä johdonmukaisesti.

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) joutui eroamaan vuonna 2013, kun hän oli pakottanut Arctia Shippingin johdon perumaan rikosilmoituksen Greenpeacen väestä. Hautala antoi toiminnastaan harhaanjohtavaa tietoa julkisuuteen.

Useat ministerit ovat jääneet kiinni siitä, että he ovat hyväksyneet pörssiyhtiöiden johtajien kohtuuttomia optio-ohjelmia tai katsoneet läpi sormiensa typeriä kauppoja.

Rinteen eron takana on syvällisempiäkin asioita kuin löperöt ja ristiriitaiset puheet Postin työntekijöiden työehdoista.

Kun Antti Rinne ilmoitti tiistaina eroavansa, hän käytti suurimman osan ajastaan kehuakseen itseään ja hallitustaan. Kun polttavat asiat pyrittiin sivuuttamaan, ristiriita suorastaan kaatui päälle.

Ei ole Rinteen syy, että olemme jo liiaksi tottuneet ohjelmien ja puheiden unelmahöttöön. Rinne on vain esiintynyt ilmiön tärkeimpänä ruumiillistumana. Tänä syksynä hän vei tyylilajin pääministeritasolle.

Vanhustenhoito luvattiin puheissa moneen kertaan laittaa kuntoon henkilöstömitoituksella. Kun hallitus antoi lain uudesta henkilöstömitoituksesta, selvisi, että uusi mitoitus on tulossa voimaan ensi vaalikauden alkajaisiksi vuonna 2023.

– Ei ole rahaa, Rinne perusteli ratkaisua.

Raha ei hillinnyt lupauksia ja puheita.

Eläkerahastot ja nykyiset maksut eivät riitä eläkkeisiin, vaikka tulevia eläkkeitä leikataan rajusti elinikäkertoimella. Eläkemaksuja on pakko korottaa, vaikka siihen ei olisi kenelläkään varaa.

Rinne esitti eduskunnassa yhtäkkiä suunnitelman siirtää rahastoista varoja yhdelle erillisryhmälle. Pääministeri käsitteli eläkerahastoja aivan kuin omia kassavarojaan.

Kun eläkeasiantuntijat tyrmäsivät kuin yhdestä suusta Rinteen ehdotuksen, hän väitti asiantuntijoiden puoltavan hankettaan. Kun kysyttiin, keitä nämä asiantuntijat olivat, yhtään nimeä ei mainittu.

Ei Suomesta ole löydetty yhtään sellaistakaan asiantuntijaa, joka uskoisi hallituksen saavuttavan talous- ja työllisyystavoitteensa.

Menot