fbpx
Kolumnit

Uskomattomia asioita tapahtuu

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ydinvoima voi olla riskaabelia, mutta eihän voimala nyt sentään räjähtää voi. Mutta sitten koitti alkukesä 1986, ja räjähdyksen jälkeinen säteily Neuvostoliiton Tshernobylistä levisi kotikulmillemme saakka. Eihän Neuvostoliitto ja koko itäblokki voi hajota, mutta niin kuitenkin tapahtui 1990-luvun alussa.

Ei kerrostalon kokoinen matkustajalaiva voi nykyaikana upota, mutta syyskuussa 1994 tapahtui Estonia. Ei lentokone voi törmätä pilvenpiirtäjään, mutta sitten terroristit iskivät syksyllä 2001.

Yhtä uskomattomalta on tuntunut tämä kevät ja alkukesä koronapandemian vuoksi. Vaikka asiantuntijat ovat jo vuosien ajan varoitelleet maailmanlaajuisen pandemian uhasta, ainakaan itse en ole sellaista osannut pelätä.

Onhan noita vaarallisia viruksia ollut maailmalla, mutta sarsit ja muut kauhistukset ovat pysyneet kaukana Suomesta, koska ne on pystytty nitistämään ajoissa. Olen ajatellut, että niin varmaan tulee tapahtumaan vielä pitkään.

Tosin mieleeni on jäänyt tv:n ajankohtaisohjelman keskustelu joskus 1990-luvulla. Keskustelu lähti siitä, että nuori suomalainen kuvatoimittaja oli kuollut sairastuttuaan Kaukoidässä hyttysen levittämään denguekuumeeseen. Keskustelu päättyi ikävään toteamukseen, että ihminen tulee vielä häviämään taistelunsa viruksia ja muita taudinaiheuttajia vastaan.

Muistan tämän erityisesti siksi, että kyseinen dengueviruksen uhri oli Hämeen Sanomissakin kesätoimittajana useaan otteeseen työskennellyt ilopilleri Johanna Aalto.

Mutta vaikka korona meillä nyt on, uskon, että ihmiskunta voittaa vielä ainakin tämän erän. Rokote saadaan, toivottavasti lääkekin, ja sitten voidaan huokaista helpotuksesta.

Tai ei sentään pelkästään huokaista, vaan varuillaan on pysyttävä – sillä jos yksi taudinaiheuttaja voitetaan, toinen jo todennäköisesti kyttää nurkan takana valmiina iskemään.

Asiantuntijoiden sanoin: nyt on vihdoin alettava ottamaan vakavasti bakteerien aiheuttamat riskit ja säästämään antibiootit vain välttämättömään käyttöön. Muuten saamme alkaa pelätä bakteeritulehduksia samalla tavoin kuin nyt kavahdamme koronatartunnan riskiä.

Menot