fbpx
Kolumnit

Uskonto voisi tehdä tilaa lukujärjestyksessä, koulupäivän jälkeen uskoo ken tahtoo

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Viikon kuluttua peruskoulu-urakkani on ohi ‒ se yhdeksän vuoden taival ihmisen herkimmässä kehitysvaiheessa. Olo on vapaa, vaikka opinnot toivottavasti jatkuvat.

Peruskoulu on elämä pienoiskoossa; se alkaa, loppuu ja välissä on montaa tunnetta. Elämässä puurretaan tärkeäksi koetun asian parissa, peruskoulussa powerpointien.

Vaikka merkitykselliseltä tuntuikin, neljännen luokan lemmikkieläinesitelmäni tuskin tulee ratkaisemaan sitä, mistä koulusta itseni kesän jälkeen löydän. Sen viestin haluaisin välittää jokaiselle peruskoulunsa syksyllä aloittavalle.

Tänä päivänä tuntuu, että joka toisessa suomalaisessa kolumnissa keksitään lisää opetettavia asioita opetussuunnitelmaan. Jos päivät halutaan pitää nykyisen pituisina, alkaa suunnitelma olla täynnä.

Suurin osa ehdottajista on itse liimaillut purkkaa pulpetin alapintaan joskus viime vuosituhannella. Nykyäänhän ei edes ole pulpetteja.

Minulla on yksi konkreettinen parannusehdotus, joka voisi antaa lukujärjestyksestä tilaa mustavalkoisissa kuvissa esiintyvien kolumnistien parhaille ideoille. Kristinuskolähtöisestä uskonnonopetuksesta on varaa karsia.

Etenkin alakouluikäisillä lapsilla voi olla hankaluuksia tajuta kristinuskon paikka vain yhtenä monista ihmisen kehittämistä uskonjärjestelmistä, vaikka koulussa maailmanuskonnoista opitaankin.

Kun on ensin hämmästellen ja joskus oppilaiden kesken naureskellenkin opittu vieraiden uskontojen sakramenteista ja luomiskertomuksista, jaetaan Raamatut parin vuoden päässä häämöttävään rippikouluun ja mennään jumppasaliin laulamaan virsiä. Ristiriitaisuutta ei huomata.

Tällaiset tunnit ja varsinkin tunnustukselliset tilaisuudet, joita mikään laki ei edes velvoita koulua järjestämään, voisi puolestani korvata uskontojen historia -nimisellä aineella.

Tunneilla kaikkia aatteita käsiteltäisiin täysin objektiivisesti. Koulupäivän jälkeen uskoo ken tahtoo.

Eihän historiantunneillakaan lapsia jaeta perhetaustan mukaan oikeistoon ja vasemmistoon, kerrota ryhmille menneistä vain mieluisat asiat ja sitten lauleta yhteislauluna Karjalan osaa tai Kansainvälistä.

Uskontojen historian tunteja voisi olla paljon vähemmän kuin nykyistä uskontoa, jota minulle opetettiin useammalla vuosiluokalla kuin historiaa ja yhteiskuntaoppia yhteensä.

Aamunavauksissa ei tulisi rukoilla, mutta aina sinne lyhyt siunaus livahtaa.

Tunnen olevani tarpeeksi siunattu istuessani maailman parhaan koulutusjärjestelmän tunnilla opettelemassa kymmensormijärjestelmää minulle ilmaisella tietokoneella.

Tunne voi johtua siitä, että minut siunattiin kymppisynttäreillä epähuomiossa kahdesti, mutta kunniaa siitä annan myös loistavalle peruskoulullemme.

Kirjoittaja on pian lomalla

 

Menot