fbpx
Kolumnit

Uusissa asukkaissa ratkaisee enemmän laatu kuin määrä – Hämeenlinna vetää pärjääjiä

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupungit ja kunnat käyvät taistelua asukkaista.

Uusia asukkaita houkutellaan vauvarahalla, ilmaisella kuntosalilla, halvoilla tonteilla. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Mikä sitten todellisuudessa houkuttelee vaihtamaan paikkakuntaa? Ei se ole vauvaraha tai ilmainen personal trainer vuodeksi.

Muuttajan päätöksen ratkaisevat arjen perusasiat. Onko tarjolla töitä, terveitä kouluja ja päiväkoteja sekä harrastusmahdollisuudet.

 

HPK järjesti perjantaina Powerplay-seminaarin, jossa pohdittiin, miten seutukunta pärjää tulevaisuuden “pelissä”.

Tilaisuudessa puheenvuoron käytti alue- ja väestötutkija Timo Aro.

Hänen mielestään Hämeenlinnalla ei ole mitään hätää, sillä Hämeenlinnan seutu vetää hyvätuloista, pärjääviä ja hyväkuntoisia ihmisiä. Tulomuuttajien keskimääräiset ansiot ylittävät koko maan keskiarvon. Tämä on uutinen.

 

Täytyy suoraan sanoa, että mielikuva muuttajista on toinen. Aika usein meidänkin lehden sivuilla on ollut juttua kaupunkiin muuttaneista eläkeläisistä, jotka eläköidyttyään haluavat edullisempiin ja väljempiin neliöihin pääkaupunkiseudulta. Lapsuuden maisemat ja vanhat ystävät vetävät puoleensa.

Aron tutkimuksen valossa mielikuva on väärä, sillä sadasta tulijasta vain kuusi oli vähintään 64-vuotiaita.

Eläkeläisiä yhtään väheksymättä, on hienoa, että kaupunki kiinnostaa muitakin kuin eläkeläisiä. Aro nostikin esille, että asukasmarkkinoinnissa kannattaa kohdistaa viesti tarkasti halutulle kohderyhmälle. Markkinointiviestiä ei kannata roiskaista koko maailmalle.

Kilpakumppanikin pitää tuntea. Se on Tampere. Se houkuttelee vaihtoehtona paljon enemmän kuin Helsinki.

 

Aron esiin tuoma muuttajien yksilöinti ei yksin tuo autuutta. Sen eteen pitää edelleen tehdä töitä.

Se kannattaisi muistaa myös kaupungin säästötalkoissa. Kannattaako niistää sieltä, mikä houkuttelee kaupunkiin? Kansalaisliike Pro Myllymäki pitää tällä hetkellä ääntä siitä, ettei esimerkiksi pienempiä kyläkoulumaisia kaupungin kouluja pitäisi lakkauttaa. Suuret yksiköt eivät houkuttele. Niitä on riittävästi Helsingissä ja Tampereella. Pienet asiat ratkaisevat.

Menot