Kolumnit

Vaalikevät tuo ongelman räikeästi silmille

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Poliitikot puhuvat laidasta laitaan lämpimästi demokratian uskottavuudesta. Samat ihmiset ovat myös kovasti huolissaan tulevien eurovaalien äänestysinnosta.

Ja samaan aikaan osa heistä kikkailee ja shoppailee tuplaehdokkuuksilla eduskunta- ja eurovaaleissa.

Vaalien sattuminen Suomessa nyt samalle keväälle tuo ongelman räikeästi silmille. Selityksiä toki riittää. Kuka uhrautuu tuplavaaleihin puolueen edun nimissä ja kuka äänestäjien pyynnöstä.

Ajat ovat muuttuneet, kansanedustajat vaihtuneet ja myös poliittinen kielenkäyttö koventunut. Tähän ovat kiinnittäneet huomiota niin eduskunnan jättäneet konkarit kuin viimeksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö avajaispuheessaan valtiopäivillä.

Mielenkiintoisin on kristillisten puheenjohtajan Sari Essayahin kuvio. Entinen mestarikävelijä on valituksi tullessaan valmis menemään puoleksi vuodeksi EU-parlamenttiin, kun Suomi on puheenjohtajana. Tosin tämän ajatuksen voi estää nouseminen tulevan hallituksen ministeriksi, mitä nimitystä ei ole tiedossa ennen vaalipäivää.

Ei tällaisessa tapauksessa enää pidä vedota äänestäjän kuluttajansuojaan, kun kyse on puhtaasta huijaamisesta.

Muiden puolueiden ehdokkaissa on paljon tapauksia, jotka ovat ilmoittaneet jättävänsä tuoreen kansanedustajuuden, jos tulevat valituiksi, kärjessä muun muassa perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

On myös heitä, jotka eivät lähde Brysseliin, vaikka tulisivat valituiksi.

Jos lainsäädännössä on porsaanreikiä, ei se tarkoita niiden täysimittaista hyödyntämistä. Korkeisiin luottamustehtäviin pyrkiviltä voi edellyttää myös korkeata moraalia ja etiikkaa.

On selvää, että puolueet kaikissa vaaleissa tavoittelevat mahdollisimman suurta äänimäärää. Tässä tapauksessa ei tarkoitus kuitenkaan pyhitä keinoja.

On aivan turhaa vedota aikatauluihin, koska ne ovat olleet kaikilla puolueilla ajoissa tiedossa.

Uskottavuus ja luottamus ovat kuin musta ja valkoinen. Joko niitä on tai sitten ei. Mitään harmaata aluetta ei ole.

Päivän lehti

28.1.2020